Yukiveteraner tilbake til jubileet: – Utrolig hvor stort og proft det har blitt

Yukikveld under årets Yukigassen i Vardø. Nye og tidligere primus motorer var samlet i anledning 20-årsjubileet. Fra venstre styremedlem Vår Nilsen, tidligere varaordfører Arne Bredal, de tidligere presidentene Vanja Terentieff og Anita Brekken Remme, dagens styreleder Roy Arne Karlsen, tidligere ordfører Hermod Larsen og tidligere næringssjef Inger Christensen.

Yukikveld under årets Yukigassen i Vardø. Nye og tidligere primus motorer var samlet i anledning 20-årsjubileet. Fra venstre styremedlem Vår Nilsen, tidligere varaordfører Arne Bredal, de tidligere presidentene Vanja Terentieff og Anita Brekken Remme, dagens styreleder Roy Arne Karlsen, tidligere ordfører Hermod Larsen og tidligere næringssjef Inger Christensen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En genial idé som lett kunne endt med katastrofe, men marginene var akkurat på vår side, oppsummerer gammelordfører Hermod Larsen.

DEL

I år er det 20 år siden den store snøballkrigen ble arrangert for første gang. Og uttrykket sped begynnelse er absolutt hva det var i 1997, slo to av de tidligere drivkreftene muntert fast etter festmiddagen i Vardø lørdag.

Larsen var ordfører på midten av 1990-tallet, med Arne Bredal som varaordfører og Inger Christensen som næringssjef. Hun var tilbake på Yukigassen for første gang på 15 år.

– Det er fabelaktig at de har holdt det gående så lenge, og at det har blitt så stort. Arrangørene inviterte meg opp hit til jubileet, men jeg hadde allerede bestilt flybilletter, for jeg visste at jeg ville få med meg dette, sier hun til Finnmarken.

Risikerte mye kjeft

Å sende en delegasjon til Japan, og så finansiere prosjektet med kommunale midler var det stor skepsis mot, ifølge de tre.

– Vi la mye i potten, og var jo «idioter». For det å kaste snøball høres jo rart ut hvis man ikke har sett det. Det var mye skepsis, sier eksordføreren.

– Mange mente vi var undermåls, og når vi sa vi skulle kaste snøball for kommunale midler, var det bare bekreftelsen på det for mange, sier Arne Bredal lattermildt.

– Hadde det gått til helvete, hadde det vært jeg som fikk ansvaret for å ha brukt penger på tull og vas, slår Larsen fast.

Yukigassen 2016 i Vardø. Den store snøballkrigen samlet over 30 lag fra Norge, Finland og Russland i sitt 20-årsjubileum i helga.

Yukigassen 2016 i Vardø. Den store snøballkrigen samlet over 30 lag fra Norge, Finland og Russland i sitt 20-årsjubileum i helga. Foto:

Geni eller idiot

Men sånn er det med nyskapninger og folk som tør å trå nye veier. Blir det vellykket, kan man sole seg i glansen og nyte genierklæringer, og går det på trynet blir man latterliggjort. og marginene er små.

– Vi hadde for lite snø i teltet hvor snøballene blir laget. Så jeg dro ned og hentet en traktor, kjørte opp og måkte, og på siste turen klarte jeg å kjøre av strømledningen til en varmekanon. Vi hadde ikke sjans til å fikse det der og da, forteller han muntert.

– Så måtte vi ut og representere, men var tilbake igjen halv fire på natta i lakksko og svartdress for å få fikset det.

Yukikveld under årets Yukigassen i Vardø. Rockabilly-bandet The Heelclickers spilte opp til dans - her Adrian Olsen på vokal og gitar.

Yukikveld under årets Yukigassen i Vardø. Rockabilly-bandet The Heelclickers spilte opp til dans - her Adrian Olsen på vokal og gitar. Foto:

Til den jobben måtte de også leie inn en drosje for å ha nok lys, og taksameteret gikk til de fikk løst problemet.

– Det var ganske amatørmessig i starten, erkjenner Hermod Larsen.

– Men vi fikk det til til slutt, og det ble varme, slår Bredal fast.

Vær og vind

Ingen av dem sov mange minuttene den natta. Og det var nok av andre faktorer som kunne smeltet snøballdrømmen på startstreken, selv om Høyre-ordfører Bredal hadde alliert seg med en Ap-kar for å ha mer politisk ryggdekning.

– Jeg visste at folk her er litt gale, så jeg hadde tro på at de ville like det. Men det var et veldig uvær første året, så det kunne fort gått galt, sier Hermod.

Yukinatt under årets Yukigassen i Vardø. Frøy Eikeland Aae (til venstre) og Julie Arntzen danser til bandet The Heelclickers.

Yukinatt under årets Yukigassen i Vardø. Frøy Eikeland Aae (til venstre) og Julie Arntzen danser til bandet The Heelclickers. Foto:

Men de kom seg i havn, og vardøværingene trykket det raskt til brystet.

– Vi trodde de kom til å like de, men man vet jo aldri. Da åpningsseremonien var ferdig her første året, ting var i gang etter alle de arbeidstimene, og vi så at folk jublet og ble med på det vi hadde funnet på, var den en stor lettelse, sier Christensen.

Og i år er konseptet eksportert både til Ungdoms-OL på Hamar/Lillehammer og til Tromsø. Dagens arrangører håper å på sikt kunne tjene på å reise rundt og lære opp andre i gamet.

Investering, ikke utgift

Mange festivaler startes opp av frivillige aktører, som så kanskje blir sett på som en utgift når de søker om kulturmidler fra kommunen.

Yukigassen 2016 i Vardø. Den store snøballkrigen samlet over 30 lag fra Norge, Finland og Russland i sitt 20-årsjubileum i helga.

Yukigassen 2016 i Vardø. Den store snøballkrigen samlet over 30 lag fra Norge, Finland og Russland i sitt 20-årsjubileum i helga. Foto:

Men Yukigassen startet i andre enden. Både i kommunal regi, og sett på som ren næringsutvikling fra dag en.

– Det er jo næringsutvikling helt etter boka. Den japanske byen hvor det startet, var en fraflyttet gruveby som satte seg ned og tenkte; «hva er det vi faktisk har vi kan gjøre noe ut av?» Jo, de hadde kirsebær og en vulkan som de kunne ha festivaler for på sommeren. Og på vinteren hadde de snø, sier Inger Christensen.

– Det er næringsutvikling med et element av galskap, legger Hermod Larsen til.

Langveisfra

Prosjektet levde på rent offentlige midler de første tre årene, men nå har både arrangementene og noen av lagene egne sponsorer.

Yukikveld under årets Yukigassen i Vardø. Fra venstre Veronicha Angell Bergli, Daniele Cucchi og Ina Eliassen.

Yukikveld under årets Yukigassen i Vardø. Fra venstre Veronicha Angell Bergli, Daniele Cucchi og Ina Eliassen.

Og blant de tilreisende finner vi lag fra rundt om i Norge, Russland og Finland, samt tilreisende fra hele fylket eller lengre unna.

– Det har blitt et fabelaktig arrangement og veldig profft i forholdt til starten, slår Inger fast.

Yukigassen

  • Organisert snøballkrig som ble funnet opp i Sõbetsu i Japan. Navnet stammer fra ordene yuki (snø) og kassen (kamp/krig).
  • Finske Kemijärvi importerte spillet, og spiren ble født i vennskapsbyen Vardø da de var på besøk der i 1996. Året etter dro de i gang sin første turnering.
  • Vardø har enerett på navnet i Norge, og følger strikse regler fra det japanske forbundet.
  • Hvert av lagene har sju spillere på banen. Målet er å forsere banen og ta motstanderens flagg, eller ha flest spillere igjen når kampen er over.

Artikkeltags