NHO-topp ut mot iFinnmarks redaktør: «Hotellene tåler ikke nok en avgift»

RETTER BAKER FOR SMED: NHO-lederen mener iFinnmarks redaktør Arne Reginiussen bommer med sitt skatteinnspill.

RETTER BAKER FOR SMED: NHO-lederen mener iFinnmarks redaktør Arne Reginiussen bommer med sitt skatteinnspill. Foto:

Av

Vi må innføre turistskatt, skriver Arne Reginiussen i Finnmark Dagblad 12. juli. Han nevner at skatten bør innkreves på hotellregningen, og fortsetter med å si at problemet han vil bøte på er turister som ikke bor på hotell.

DEL

MeningerReginiussen skriver at det i land som Frankrike, Tyskland og Spania er en normal og utbredt praksis å betale noen euro i turistskatt på hotellregningen. Men hva kommer denne avgiften på toppen av? Disse landene har en gjennomsnittslønn i reiselivsnæringene som er to tredjedeler av allmenngjort minstelønn i Norge. Momssatsen, som regnes som en andel av prisen som er sterk styrt av lønn- og andre kostnader, er i tillegg lavere enn norske hotellers tolv prosent.

Les kronikken fra Arne Reginiussen: «Har du råd til å reise på ferie, har du også råd til å betale noen euro i skatt»

Norge taper gjester på å ha høyere overnattingsmoms enn de landene vi konkurrerer med. Det er en skatt på trygge, lokale arbeidsplasser, og svekker Finnmarks attraktivitet for de gjestene som legger igjen mest og som vi ønsker flere av. Mange mindre avgifter kan sammenlagt ha en betydelig innvirkning på hvor familien velger å feriere.

Det er vanskelig å forstå at hotellene og campingplassene, som tilbyr sine gjester både søppelhåndtering og toaletter, skal måtte dekke dette også for gjester som ikke bor hos dem. Når vi ser at marginene til de samme bedriftene har ligget under en prosent etter siste momsøkning, kan vi ikke se at de skal tåle nok en avgift. Resultatet kan bli at lokalsamfunnene i Finnmark også vil miste sine møteplasser i de lokale hotellene og restaurantene - som får en betydelig andel av sine inntekter fra besøkende. Dette er før vi begynner å snakke om arbeidsplassene på de samme stedene. I Finnmark jobber over 3 600 personer med reiselivsrelaterte næringer. I 2017, bidro disse med 113 000 000 i personskatteinntekt til Finnmark.

Når Reginiussen hevder at besøkende ved Nordkapp-platået og vår medlemsbedrift Scandic Nordkapp ikke bidrar med noe lokalt, bagatelliserer han betydningen av de arbeidsplassene og medfølgende skatteinntekter Scandic hotels gir til kommunen og fylket. Av 75 årsverk er 33 helårs arbeidsplasser ved Scandic Nordkapp, noe som gjør dem til den største arbeidsplassen for turisme i kommunen. Nordkapp-platået holder liv i minst 35 av disse arbeidsplassene. Totalt har kommunen 189 sysselsatte i reiselivsnæringene, som gir en skatteinntekt på rundt 4,5 millioner til Nordkapp.

Stortinget sa i Reiselivsmeldingen nei til turistskatt, men ja til økt brukerbetaling lokalt. Også vi i NHO Reiseliv anbefaler å legge brukerbetaling på for eksempel toalettene – gjerne med mobilbetaling. Da treffer man bedre, uten at det går utover viktige helårsarbeidsplasser for kommunen. Utfordringer med for eksempel parkering kan løses med bedre skilting og flere avgiftsbelagte plasser. En måte å skjerme lokalbefolkningen på er å innføre beboerparkering. Dette er innenfor det reguleringsansvaret kommunen allerede har. Da kan du få orden på villparkering, søppel og toaletter. Det får du ikke ved å gjøre Finnmark til et dyrere reisemål.

Så, nei, dere må ikke finne på å innkreve skatt på hotellregningen for å ramme bobiler på kommunale parkeringsplasser og cruise-turister. Det finnes bedre, mer direkte løsninger på slikt, som ikke rammer en allerede presset næring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags