«Hvordan skal politikerne ta kontroll over kunstnernes hjerner slik at de lager den rette kunsten?»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet kan virke som om Sametinget kan komme i skade for å hindre utvikling av samisk kunst for framtida.  Sametingsråd Silje Katrine Muotka sier til ifinnmark at Sametingspresidentene i Norge, Sverige og Finland og sametingsrådene skal komme sammen for å se på hvordan de på best mulig måte kan ta vare på den samiske kulturarven og det er bra. 

Men for noen samiske kunstnere kan følgene bli at de må finne noe annet å gjøre hvis deres verker skal leveres gratis til folket med begrunnelse at det er samenes eiendom.  Skal det virkelig være slik at nydesignet samisk kunst med inspirasjon fra tidligere samiske verk ikke skal være lønnsomt for kunstneren?  Hvordan skal politikerne ta kontroll over kunstnernes hjerner slik at de lager den rette kunsten?

Den samiske bedriften Tana Gull og Sølvsmie as i Deatnu, kan allerede ha vært utsatt for en samorganisert-lignende hjernekontroll gjennom media og sosiale media de siste dagene.  De vil forståelig nok rettmessing beskytte sin egen kunst og eiendom.  Men sametingsråd Silje Katrine Muotka synes å mene at små bedrifter i Sápmi ikke skjønner hvilke omdømmerisiko slik framferd kan medføre.

Og hva hvis Norges prinsesse eller en annen ikkesame ga ut sin egen gavejoik og begynte å tjene penger på det, masse penger?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags