Gå til sidens hovedinnhold

Wara går av som justisminister

Artikkelen er over 1 år gammel

Tor Mikkel Wara er ferdig som justisminister. Det opplyste Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie. Avgjørelsen var fullt og helt min egen, sa Wara.

Jon Georg Dale skal fortsette som justisminister inntil ny statsråd er utnevnt.

– Dette er en krevende sak som jeg skulle gjerne vært foruten. Jeg vil takke Tor Mikkel Wara for den innsatsen han har gjort. Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi er kommet til nå. Vi kommer til å savne hans bidrag i regjeringen, sa Solberg på pressekonferansen torsdag.

Etter knapt ett år i stolen er Tor Mikkel Wara den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013.

Wara gikk ut i permisjon for snart to uker siden etter at PST tok ut siktelse mot hans samboer for å ha diktet opp en trusselhendelse utenfor parets bolig.

Wara ble utnevnt til justisminister i april i fjor etter at partifelle Sylvi Listhaug mistet stortingsflertallets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook.

Hendelser ved Tor Mikkel Waras hus

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

* Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun var da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det er «naturlig å se disse i sammenheng».

* Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for.

Kilde: NTB

Siktet samboeren for samtlige saker

Tidligere torsdag meldte PST at Waras samboer Laila Anita Bertheussen er siktet i samtlige saker knyttet til Wara og hans families hus.

Basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har Politiets sikkerhetstjeneste endret Laila Anita Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker knyttet til Tor Mikkel Wara og hans families hus, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på sin nettside.

– Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre, sier PST torsdag.

LES OGSÅ: Jussprofessor: – Ikke lett for Wara å vende tilbake som justisminister

Saken har høyeste prioritet hos PST, som samarbeider med Kripos og Oslo politidistrikt om saken. Riksadvokaten er orientert om sakens utvikling.

– Det vil fortsatt ta tid før resultatet av alle undersøkelser og analyser foreligger. PST har god bistand fra blant annet Oslo politidistrikt og Kripos i dette arbeidet, heter det i en pressemelding.

 

Kommentarer til denne saken