Gå til sidens hovedinnhold

Visjoner foran valget – fra SP og Høyre

Interessant å lese Iversens og Langedahls innlegg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kan dele vurderingen av Iversens (SP) innlegg som mer preget av floskler enn konkrete løsninger, men er Høyre noe bedre? Du sier det er grunnleggende for Høyre at samfunnet bygges best nedenfra og opp – er det det vi opplever?

Kom fylkessammenslåingen nedenfra – eller ble den tvunget gjennom mot befolkningen massive motstand? Eller står dagens regjering for en det motsatte? Og befolkningsutviklingen er selvsagt viktig (det visste vi fra før). Men løses den ved å holde skatte og avgiftsnivået lavt? Kanskje men da burde Høyres lettesler i skatt gjelde flertallet – de som har lite fra før, ikke bare de som ser på fylket som et sted som en kan tappe ressurser fra.

Hvor mange industrisatsinger har gitt varig sysselsetting og vekst i lokalsamfunnene? Hvor mange industribedrifter kommer hit for å bygge fylket? De fleste varige arbeidsplasser som har gitt vekst i fylket og heving av kompetanse er vel de statlige, i Vadsø, Vardø, og ikke minst Alta.

Og hvorfor skal ikke staten legge arbeidsplasser der det er behov for dem? Det er jo et «kinderegg» som gir utbytte både i pressområdene rundt Oslofjorden. Der kan en minke presset i boligmarkedet og normalisere boligmarkedet, samtidig som en kan løfte distriktenes kompetansenivå og befolkning.

Gruvedrift skaper ikke verdier, den bare tømmer verdier fra fylket, og er (med et par unntak) kortvarige og ikke skaper varig vekst. Langsiktig vekst må bygges på bærekraftige næringer – og offentlige oppgaver kan med fordel desentraliseres, det vil kunne bidra til å gi administrasjonen et mindre nærsynt og storbypreget tankegang.

Kommentarer til denne saken