Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

I dag feirer vi «Fårikålens dag»: Klassisk variant eller med ny vri?

Den sagnomsuste fårikålen har vært Norges nasjonalrett siden 1972 – men hvordan ble den egentlig til?

Annonsørinnhold i samarbeid med

September og fårikål er synonymt i de fleste norske hjem, og hele 70 prosent av befolkningen spiser fårikål hver høst. 

Fårikål har markert seg som Norges ubestridte nasjonalrett. Første gang den vant kåringen var i 1972 – da retten gjorde rent bord blant Nitimens radiolyttere. FRP-politiker Sylvi Listhaug (den gang landbruksminister) prøvde seg på en «omkamp» i 2014 – men hele 45 prosent av befolkningen var klar i sin tale: Fårikålen er fortsatt favoritten!

At fårikålen er nasjonalrett, er også grunnen til at vi feirer fårikålens dag nettopp i dag (siste torsdagen i september). Tidspunktet er ganske naturlig, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen av lam faller sammen. 

Dansk historie?

Men hva er egentlig fårikålens historie?

I følge mat-historiker Henry Notaker oppsto fårikålen i bymiljøer der språk og skikker var veldig påvirket av dansk. Den norske kokeboken som etter alle solemerker har de eldste oppskriftene – Fuldstendig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835 – finnes den danske retten «Nedlagt Gaas i Hvidkaal». I oppskriften foreslås det at gås kan byttes ut med lam – hvilket aldeles ikke var unaturlig all den tid tilgangen på lam i Norge er langt bedre enn på gås.

I praksis kan det bety at Norges nasjonalrett egentlig stammer til dels fra Danmark – riktignok med rotnorske råvarer.  

Klassisk fårikål eller ny vri?

Den tradisjonsrike fårikålen skal per definisjon ikke tukles for mye med. En klassisk fårikål tilberedes ganske enkelt: Kjøtt og kål legges lagvis i gryta – salt, pepper mellom lagene, og litt vann helles på toppen. Gi gryta god tid, la den koke rundt 2,5 timer – til kjøttet er mørkt og løsner fra bena.

Dersom du i år føler deg litt vill og vågal – skal du få lov til å eksperimentere litt:

Brun lammekjøttet godt i en varm stekepanne før kokeprosessen. Gjerne tilsett rosmarin og litt hvitløk underveis. Deretter kokes gryta på samme måte som den klassiske tilberedes – til kjøttet er mørt.

Hvorfor?

Når kjøtt utsettes for 130 grader eller mer, settes i gang en omdannelsesprosess hvor proteiner og karbohydrater transformeres til en rekke smaks- lukt og fargestoffer (Maillard-reaksjonen).

Forskjellen mellom de to ulike variantene er at i den sistnevnte blir smaken mer «fyldig», mens tradisjonsmåten har en mindre framtredende smak. Hva du velger – er smak og behag. 

Det du trenger av råvarer til en fårikålmiddag for 4 personer er imidlertid følgende:

1 1⁄2 kg fårikålkjøtt

11⁄2 kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann

Alternativt rosmarin og litt hvitløk

Serveres med kokte poteter 

Vil du ha fårikål i helga?

Kom innom oss på Coop Mega og Coop Prix i Hammerfest – vi har de beste råvarene og god kunnskap om hvordan de tilberedes.

Til lykke med «Fårikålens dag»! 

Del artikkelen på Facebook