Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Finnmarks første Extra-butikk går så det griner

Annonse fra COOP Finnmark SA

Hele Kronstad har trykket butikken til sitt bryst siden åpningen.

I september 2013 åpnet Extra-butikken på Kronstad utenfor Alta. Det har gitt hele bydelen et kjempeløft.

- Vi hadde bursdag i september i fjor, da ble vi fire år. Helt siden vi har åpnet, har butikken gått veldig bra. Vi har blitt kjempegodt mottatt i lokalmiljøet, og etablerte oss kjempefort og fikk raskt opp en sterk kundemasse, sier Alise Fors.

Da Extra-butikkken åpnet i september 2013 var de Coops første nyetablering på over 30 år. Etter at butikken i Kaiskuru ble bygd tidlig på 80-tallet hadde ikke Coop etablert noe nytt i Finnmark, men kun bygd nytt som erstattet gamle butkker, eller renovert eldre og nedslitte butikker. Prislappen på 32 millioner har virkelig betalt seg for Coop-kjeden.

Midt i blinken

Kronstad hadde lenge lengtet etter en butikk, og Extra-butikken traff midt i blinken for bydelen.

- Det er et område med mange barnefamilier. En lavprisbutikk var midt i blinken for den gruppa, sier Fors.

Det merkes også blant de ansatte. Fem stykker jobber i 100 prosent stilling, en i 80 prosent stilling, mens mange hjemmeværende mødre jobber i deltidssstillinger. Sånn sett har butikken vært med og fått mange av lokalbefolkningen i jobb.

- Vi har en god del ansatte i små stillinger. Det er veldig mange hjemmeværende husmødre som kun ønsker å jobbe annen hver helg eller i små stillinger for å ha en liten bi-inntekt, forteller Alise Fors. 

Frukt og grønt er viktig satsningsområde.

I år satser Extra-butikken på Kronstad ekstra mye på frukt og grønt.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på det, og er veldig stolt over det. Vi må levere på alle områder, men akkurat frukt & grønt er det vi satser ekstra mye på i år. Vi er en lokalbutikk som forsøker å ta inn varer som kunder ønsker, og så tilby ting som fruktkurv til 17. mai og slikt. Vi ønsker alltid innspill, og har en lett og god dialog med kundene. De kjenner oss godt, og vi er helt avhengig av å spille på lag med kundene for å fortsette og gjøre det bra, sier Alise Fors. 

Redaksjonen i iFinnmark.no har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet