Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

(Foto: Pertti Turunen)

Garantert topp kvalitet på skiløypene

Annonse fra Inari-Saariselkä Reiseliv AS

Nord-Lapland får som regel sitt snedekke allerede i oktober og da finner de ivrigste fram sitt skiutstyr. Blir det ikke naturlig skiforhold tids nok trenger ikke de skientusiaster å bekymre seg. Senest 1. november åpnes den første skiløypen, laget av lagret snø fra forrige vinteren.

– Felleslaget tar seg av vedlikehold av alle løypene daglig med det beste utstyr, sier idrettsråd Kari Kyrö av erfaring.

Det finnes 200 kilometer med vedlikeholdte løyper i Saariselkä, hvorav 34 kilometer er lysløyper. Hvert år lagres det snø over sommeren, som da i oktober bres ut på løypene. Første løype åpnes hvert år 1. november. Med en gang det blir kulde, begynner man lage kunstig snø slik at løypenettet fort kan forlenges mot Laanila.

Skigaranti fra 1. november har eksistert allerede i fem år, takket være lokale bedrifter. Det er Inari-Saariselkä Reiseliv AS og Inari kommune som finansierer lagringen av snøen over sommeren.

Vedlikeholdet av løypene finansieres av Saariselkä vedlikeholdssamvirkes medlemsbedrifter og årlige løypeavgifter for fritidseiendommer i området. 

Løyper for hver smak

Buktet fjellterreng egner seg til alle skiløypere. Bakkene i Saariselkä er som regel slake, men de kan være lange og det finnes også noen som er mer utfordrende. Skiløpere har sagt fornøyd til Kari at i Saariselkä kan alle gå i sin egen tempo, og det finnes plass til både nybegynner og for mer erfarne. 

– I sin tid pleide jeg å konkurrere, men etter det har jeg jobbet som trener og med vedlikehold for Finlands landslag samt på klubbnivå og med testing og smøring av skiutstyr på konkurransenivå.

Når man spør Kari om det beste løypene i Saariselkä er listen uendelig.

– Alle løypene som hører til Vaskoolihiihto er meget vellykkede og løypene på vestsiden mot Kulmakuru er svært givende. Fra Saariselkä og Laanila kan man ta fine dagsturer til reingjerdet, Kiilopää og Kakslauttanen. Og hvorfor ikke også løypene på østsiden på Ahopää, i Rumakuru, bakom Kiilopää... Alle er fantastiske!

Alle kan velge sin egen løype etter egen erfaring og kondisjon. Løypekart finnes til salgs i fleste bedrifter i Saariselkä.

Å gå på ski er en livsstil for Kari. (Foto: Otto Ponto)

Vedlikehold av ski og skiløypere i Saariselkä

Flere bedrifter som Saariselkä Ski, Lapland Safaris, Luonto-Loma og Kiilopää leier ut ski i Saariselkä. De og mange har service og smøring av ski.

– Det finnes også annet godt vedlikehold utstyr, skisko og staver til leie, sier Kari.

For langrennsinteresserte finnes det gode løyper, godt utvalg av utstyr og veiledning tilgjengelig. Underveis på turen kan man stoppe på en løypekafé eller unna seg en avsleppande behandling etter skituren.

På våren et det et vanlig syn at titalls skipar står mot veggen til en skistue. Inne i varmen nyter folk matpakke og tar en prat med andre skigåere.

– I Laanila er det gammel tradisjon med dans midt på ettermiddagen med levende musikk. Her er det lov å ta taxi hjem, flirer Kari.

Inari-Saariselkä –skirenn utfyller arrangement tilbudet

Det finnes flere langrennsarrangement i Saariselkä. En lokal idrettsforening, Lapin Sudet, har allerede i 30 år arrangert «Vaskoolihiihdot» hver Langfredag. Inarin Yritys har over 50 ganger stått før det tradisjonelle «Kultapullokisat» som avslutningsrennet for konkurransesesogen. I vinter arrangeres «Kultapullokisat» en uke etter påsken, 21.-23.4.2017.

Vinterens konkurransesesong startet allerede i november når lokale idrettsforeninger Inarin Yritys, Lapin Kaira og Lapin sudet arrangerte, i samarbeid FIS, skirennet 19.-20.02.2016. Kiilopää-skirenn ble arrangert lørdagen etter, 26.11.2016, av Suomen Latu og Inarin Yritys.

Etter ønske fra lokale bedrifter arrangerer Inarin Yritys, med støtte av Suomen Latu, Inari-Saariselkä-skirennet søndagen 5. mars. På dette rennet er det ulike løyper for alle aldersgrupper, den lengste er på 30 kilometer.

– Inari-Saariselkä –skirennet er rettet spesielt mot skolebarn og –ungdom og deres familier. Selvfølgelig er alle ski interesserte velkommen! Til tross for at dette er en avslappet mosjons ski arrangement, setter vi på stoppeklokken også» lover Kari Kyrö, som også fungerer som altmuligmann i den lokale idrettsforeningen Inarin Yritys. 

Yndlingsløypa kommer an på tidspunktet. I begynnelsen av skisesongen frister maskin kjørt løypen mellom Saariselkä-Laanila. Når det blir litt mere snø er Moneskin løypen aktuel. Det andre alternativet er Saariselkä-Kiilopää løypa. På våren trives jeg best på Luulampi løypan og seinere tar jeg turer til Kiilopää og derifra via Sivakkaoja til Kakslauttanen. På denne solløypan er det variert god terreng. I november er det meningen å komme oss på hytta og gå på ski i fire uker . Som pensjonist har jeg nå tid til dette.

Hannu Uotinen, 64, Lappeenranta

Vi har hytte i Laanila og derifra pleier vi å ta skiturer vanligvis til Kiilopää cirka tre ganger i uken når vi er på ferie. Jeg trives best utenfor de tilrettelgte løypene. For et par år siden i januar tok jeg sammen med noen kompisar en skitur fra Rajajooseppi til Kiilopää. Det som jeg husker best fra denne turen var mørketidens kulden, nordlyset og ro. Vi møtte kun noen reineiere og grensevakter på denne turen. Høypunktet på turen var badstu i Anterinmutka

Tapio Lind, 34, Kerava

For meg som konkurranse skiløper er løypene i Saariselkä nok varierte. Trenger ikke gå rund samme kortløyper. Også terrenget er variert fra lettgått til mer krevende. Selv går jeg på konkurranseløypa når den er åpen. Det er samme løype som brukes ved FIS-konkurransen. Den starter fra skiheisene og går først opp slalombakken. Også på den løypan som går til Kiilopää får man bakke trening. Rumakuru er en av de beste løypene også med tanke på landskapet.

Janina Virta, 21, Ivalo

Tekst: Miia Kärnä

Redaksjonen i iFinnmark.no har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet