Kirkenes Element og Takstol_11.jpg

annonsørinnhold fra

KET Logo.jpg

Kun fordeler!

Mye bedre kvalitet. Raskere levering. Bedre arbeidsforhold. Kun fordeler. Og attpåtil billigere! Høres kanskje ut som et billig salgstriks. Men dette er faktisk realiteten for byggeprosessen til Kirkenes Element og Takstol.

Om du tar turen inn i den 900m2 produksjonshallen til Kirkenes Element og Takstol, så vil du raskt legge merke til noen enorme anlegg du mest sannsynlig ikke har sett før. De har de fem siste årene gjennomgått en kraftig modernisering, og er nå godt rustet for fremtiden.

– Vi må henge med utviklingen, og disse nye maskinene gjør jobben vår både enklere og tryggere, i tillegg blir kvaliteten merkbart bedre, og ikke minst billigere. Forteller produksjonsansvarlig og teknisk tegner, Jonas Jærvidalo.

Jigg

En av de nye maskinene, om man kan kalle det maskin, er en jigg som ble kjøpt inn i 2015. På denne produserer man elementer til det meste.

– Vi har produsert mye forskjellig på denne allerede. Alt fra hytter og hus, til garasjer, og til og med utedo har vi produsert her. Sistnevnte var for Forsvaret. Vi må være fleksibel. Her i nord har vi ikke luksusen til at vi kan produsere bare én type ting.

Kirkenes Element og Takstol_7.jpg

Med en slik stor jigg er det en drøm å montere elementer. Vindsperren henger i en stor rull på veggen, som bare trekkes ut og legges over elementet før kledningen settes på.

Enormt med fordeler

Når man bor i Finnmark tar det ikke lang tid å skjønne fordelene med å produsere elementer i en jigg, samt å jobbe innendørs. Sommeren er full av mygg, høsten våt, og vinteren kald som bare det.

– Med tanke på arbeidsmiljø er det nesten natt og dag å jobbe inne, i forhold til å sette opp et hus eller en hytte ute. Inne har vi riktig kontrollerbar arbeidstemperatur og luftfuktighet, samt tak over hodet. Man kan jobbe i vanlige innendørs arbeidsklær. Det er klart at allerede her blir kvaliteten hevet.

Men det er ikke bare arbeidsmessige fordeler ved å jobbe i en produksjonshall.
Det tekniske og byggekvaliteten blir hevet mange hakk den og.

– De som har lagt isolasjon selv vet hvor vanskelig dette kan være til tider. Om du har bygd en vegg og isolerer den, så klarer du ikke se hvordan isolasjonen ser ut på baksiden, om den har krøllet seg eller noe slikt. Når vi bygger dette inne på en jigg, så får vi sjekket absolutt alt fra begge sider før vi smekker veggene på.

Ikke bare isolasjonen blir kvalitetssikret, men bygningen blir også tettere. Der man før måtte skjøte vindsperren rundt vinduer, dører etc. strekker man den nå bare over hele elementet og skjærer ut hullene der de skal være.

– Det gjør at vindsperren blir korrekt montert og bygget tettere. Forteller Jonas.

Kirkenes Element og Takstol_8.jpg
Kirkenes Element og Takstol_3.jpg
Kirkenes Element og Takstol_10.jpg
Kirkenes Element og Takstol_9.jpg
IMG_7856_1.jpg

Kappfiler

Også i byggeindustrien begynner datamaskiner å ta over mye av arbeidet. Og det er Kirkenes Element og Takstol meget glad for. Når de nå tegner et nytt bygg, går Jonas over til produksjonshallen, og avleverer en minnepenn med filer på. Såkalte kappfiler.

– Jeg jobbet tidligere på snekkerverkstedet da vi kappet alt selv. Men det hendte jo til tider at man kappet feil, og da spesielt vinkler. Nå passer maskinen på at alt blir rett hele tiden. Forteller Jonas videre.

Når de setter minnepennen i datamaskinen til saga blir alt kappet etter målene som er lagt inn. Meget enkelt og minimalt med feilkapp. Som igjen sparer på materiale og miljø.

Fres

Kirkenes Element og Takstol har investert ytterligere, og kjøpt en fres til en halv million, for å gjøre jobben enda enklere og for å minimere menneskelige feil. Den kan de frese inn spikerslagene og gjøre slik at kravene om lufting blir tilfredsstilt uten å måtte legge på ekstra planker.

– Med denne fresen kan vi gjøre elementene og takstolene enda mindre, slik at transporten av disse går enklere, samt at det gjør at vi bruker mindre materiale og byggene blir mindre med samme kvalitet.

IMG_1759.jpg

Villmarkspanel monteres på et element som skal bli veggene til en hytte.

CE-merkede takstoler produsert i Kirkenes

Å få CE godkjenningen revidert og sertifisert, krever en del. Det er strenge krav til denne merkingen, og den må godkjennes hver eneste år.

– Å levere CE merkede takstoler er viktig for oss. Det er et kvalitetsstempel vi ikke tar lett på. Folk skal vite at det er av ytterste kvalitet når det kommer takstoler fra oss. Forteller driftsleder Gaute Wiik.

Og kvalitet må det være når Kirkenes Element og Takstol leverer over 1000 takstoler i året.

Luftfukter

Noe Kirkenes Element og Takstol også har, som ikke er så vanlig hos de som driver med elementbygging, er luftfuktere i produksjonshallen. Det mange ikke tenker på er at tre er et “levende” byggemateriale som reagerer på omgivelsene rundt seg.

– Alle som har hatt en gammel trebåt vet hvordan tre oppfører seg når det kommer til fuktighet, og ikke minst mangel på det. Derfor sørger vi for å holde konstant luftfuktighet hos oss, slik at alle takstolene og elementene har samme fuktighet.

Før Kirkenes Element og Takstol fikk en produksjonshall med luftfukter, kunne de oppleve at treverket sprakk. Spesielt med takstoler er det ekstremt viktig at det holder kvalitet.

– Det er blant annet derfor vi leverer takstoler av så ekstrem høy kvalitet, avslutter Gaute Wiik.

NY Kirkenes Element og Takstol_12.jpg

Ta gjerne en titt på vår hjemmeside

IMG_9526-1_2.jpg

Det er ikke hver dag man lager 23 meter lange takstoler, men det skjer det og. Disse ble laget til et fjøs.

Største byggevarehus i Øst-Finnmark

Kirkenes Element og Takstol er en del av Montér i Kirkenes. Med sine 4800m2 kan de smykke seg med Øst-Finnmarks største byggevarehus. De har også en Montér avdeling i Tana.

– Ja her i Kirkenes er vi under “samme tak” om man kan si det sånn. Forteller Kai Blix Iversen, eier av Montér Kirkenes og Kirkenes Element og Takstol.

Siden det er samme bedrift, er det veldig kort mellom kunde, tegning og produksjon. Alt er bare en dør unna.

30% billigere

Med effektivisering og selv ha overtatt kontrollen med å tegne hyttene, har de fått ned produksjonskostnadene betraktelig.

– Tidligere da vi fikk hyttetegningene fra produsenten, var de overhode ikke produksjonsvennlig. Med dyre vinduer og dyre løsninger. Nå gjør vi alt selv og har fått ned kostnadene ytterligere.

Det er jo nærliggende å tro at prisen stiger ettersom årene går. Men Kirkenes Element og Takstol har klart å få hyttene billigere med årene, grunnet nettopp dette.

– Hyttene vi har tegnet nå er ca 150.000,- billigere enn de var for 5 år siden. Det burde jo egentlig vært motsatt, at de nå var dyrere. Vi har klart å kutte prisen med ca 30%.

Åpnet nytt moderne varehus i Tana

Som nevnt så har Montér Kirkenes også en avdeling i Tana. Bygningen i Tana brant ned i 2016, og ble reist igjen kort tid etter. Og er dermed en ny og flott butikk.

– Ja vi har vært i Tana i over 10 år, og er meget fornøyd med salget der. Forteller Kai.

Apning av Monter Tana.jpg
3_1.jpg
Lions1_1.jpg
IMG_2162_1.jpg

Familiebedrift

Det er ikke mange som er så heldig at man kan jobbe i lag med familien, og faktisk trives med det. Men det har de klart hos Montér og Kirkenes Element og Takstol.
Eier er Kai Blix Iversen, og med på laget har han sønnen Mats Blix Iversen som daglig leder, og datteren Mia Blix Iversen som varehussjef.

– Jeg synes det er helt fantastisk at de vil være med å videreføre bedriften. Jeg kan kun svare for meg, men jeg synes i alle fall det er veldig fint å jobbe med mine barn. Smiler Kai.

Det kan virke som at det er populært å jobbe hos Montér og Kirkenes Element og Takstol, de som begynner å jobbe her blir gjerne her.
Mia kan fortelle at det er mange av de andre ansatte som også har sine barn som jobber her.

– Pappa er veldig rettferdig og han gir mye tillit. Og han er veldig mye “på gulvet” og snakker med alle ansatte. Forteller Mia.

Men hvordan er det egentlig å ha sin far som sjef?

– Vet ikke helt hva jeg skal svare på det. Jeg har jo vokst opp med han som sjef hjemme også. Etter å ha tenkt seg litt om svarer Mia. Nei jeg kan faktisk ikke finne noe spesielt med det, annet enn at jeg synes det er kjempetrivelig. Avslutter Mia.

IMG_1506_1.jpg

Takstoler kommer i mange forskjellige størrelser.