Gå til sidens hovedinnhold

Villfarne Ap-politikere i Øst-Finnmarkrådet

Nei, Finnmark AP. Det er ingen kraftkrise i Øst-Finnmark.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi trenger ikke ny 420 kV linje Skaidi – Varangerbotn mer enn vi trenger en 4 felts motorvei til Øst-Finnmark. Som flere har nevnt, forsyningssikkerhet løses mye enklere med ei ny 132 kV linje Lakselv – Adamselv. Til en brøkdel av prisen og ikke minst – en brøkdel av naturinngrepene. Dagens forbruk i Øst-Finnmark er opptil 140 MW ifølge Statnett. To slike 132 kV linjer gir ca 400 – 450 MW. Altså ca 3 ganger dagens forbruk. Likevel mener altså politikerne at det ikke er nok.

Hva er det som tilsier at strømforbruket i Øst-Finnmark skal tredobles?

Politikerne som er ute i iFinnmark og Sagat kan i hvert fall ikke komme med noe konkret annet enn standardfraser som «vi trenger strøm», «industriutvikling», «grønt skifte» og slikt. Bare synsing altså.

Statnett har heller ikke mottatt noen konkrete henvendelser om økt forbruk, skriver de i sin konsesjonssøknad. De anslår en økning i forbruket fra dagens 145 MW til ca 250 MW, men legger til at det er stor usikkerhet om det. Altså fremdeles langt igjen til 400 MW. De skriver også at linja er samfunnsøkonomisk ulønnsom.

Etter at Statnett sendte inn søknaden har mye skjedd som har gjort stor økning i forbruket enda mindre sannsynlig. Noen eksempler: Oljeleting utenfor Øst-Finnmark er avsluttet og IEA’s rapport gjør mer leting i øst veldig usannsynlig, mega-luftslottet i Porsanger er avslørt og jernbanen Rovaniemi – Kirkenes har Finland sagt nei til. Kan også legge til at Stortinget har innført nye restriksjoner om vindkraft.

Ingen kraftkrise i øst.

Forsyningssikkerheten i dagens Øst-Finnmark er god med kraftoverskudd 80% av tida, ifølge Statnett. Linjer fra Finland, Russland og Lakselv hjelper til de dager det er underskudd. Det svake og sårbare leddet i hovednettet er strekninga Lakselv – Adamselv der det bare er ei eldre 132 kV linje. Ved å legge ei ekstra 132 kV linje her og oppgradere den gamle, vil kapasiteten bli mer enn fordoblet.

Vindkraft er årsaken.

Ei ny 420 kV linje gir kapasitet på inntil 750 MW (etter mine opplysninger). Det er bare nye vindkraft som har bruk for den kapasiteten. Statnett bruker også vindkraft som en av hovedbegrunnelsene for sin konsesjonssøknad. Selv om AP politikerne nekter for at vindkraft er årsaken, kan en lese på Finnmark Ap’s websider: «Forutsetningene for produksjon av fornybar energi er store i Øst-Finnmark, og 420 kV linjen vil bidra til at produksjon kan realiseres.»

Med «fornybar energi» mener de neppe å bygge ut nye elver?

Den siste tida har det vært en del innlegg fra AP folk på alle nivåer som ivrer for denne linja som ikke trengs. Ingen av dem nevner med et ord hverken reineierne som blir rammet eller natur som blir ødelagt. Bryr de seg ikke om det?

Siden de sammenligner 420 kV linja med vei og annen infrastruktur: Skulle ønske de viste like stor iver på å gjøre noe med de dårlige fylkesveiene som virkelig trengs.

Kommentarer til denne saken