Vil vinne hjerter med multer

SMAKEPRØVE: Renate Nordli (i midten) deler mer enn gjerne ut smaksprøver på multechutney med chili. Medelevene Christine Andresen og Vemund Mortensen gleder seg til en smakebit. Lærer Sigurd Løfgren har allerede fått smake.alle foto: anniken renslo sandvik

SMAKEPRØVE: Renate Nordli (i midten) deler mer enn gjerne ut smaksprøver på multechutney med chili. Medelevene Christine Andresen og Vemund Mortensen gleder seg til en smakebit. Lærer Sigurd Løfgren har allerede fått smake.alle foto: anniken renslo sandvik

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Småkokkan UB sjarmerte selv varangerkokk Neil Lupton med sin multechutney under kongekrabbefestivalen i fjor. Nå vil de erobre Alta.

DEL

– I første omgang håper vi at det faller i smak. At folk får en liten aha-opplevelse, og ser at multer kan brukes til mer enn multekrem.

Det er torsdag formiddag på Vardø videregående skole, og Renate Nordli er i full gang med siste finpuss på produksjonen av to ulike multechutnyer, som hun og resten av ungdomsbedriften Småkokkan skal ha med seg til Alta.

Tirsdag starter nemlig årets fylkesmesse for ungdomsbedrifter, onsdag skal samtlige presentere seg, og da må alt være på stell.

– Det blir veldig, veldig morsomt. Bare det å få delta, og se hvordan publikum reagerer blir artig. Men selvfølgelig ønsker vi oss førstepremie, Italia-tur og hele pakka, sier Renate.

Falt i smak

Italiaturen er nemlig premie i en egen konkurranse matbedriftene imellom. Denne startet allerede i høst, den gangen Småkokkan UB fant sammen. I forbindelse med Kongekrabbefestivalen ble det nemlig arrangert en matuke, der ulike lag skulle lage forrett, hovedrett og dessert.

– Da fikk vi vite at vi skulle ha mørbrad av rein til hovedrett. Læreren vår kom med en idé om at vi kunne lage multechutney, og den ideen tok vi videre. Og i konkurransen fikk vi mye ros, forteller Renate Nordli.

Produksjonen resulterte til og med i at varangerkokk Neil Lupton la sin elsk på produktet.

– Han var dommer, og likte det så godt at han har tatt det i bruk. Nå blir vi sponset med kjøtt som han har marinert med chutneyen. Det skal vi bruke i Alta, forteller hun.

Og der skal altså vinneren i matprosjektet, som er sponset av Eni, kåres. Alle lagene har med seg poeng fra matuka i Vadsø, og så får de nye poeng ut ifra produktet de har med seg til Alta. Vinneren får reise på studietur til Milano.

Spurt folket om hjelp

Med seg fra Vardø får multegjengen kakebakere Prima UB. De har brukt det siste halve året på å bake ulike typer muffins, og folket har vært med på å smake fram de beste.

– Vi har vært ute på butikken, og bedt folk om å smake, og si hvilken de syns var best. Vi startet med fire ulike typer, vanilje med bringebærkrem, pepperkakemuffins med ostekrem, en grønn te-muffin og en med karamell og multer, forteller Christine Andresen.

Folket la sin elsk på de to sistnevnte, og dermed er det de to hun nå finpusser, sammen med Austine Sibayan, Vemund Mortensen og Gunn Viktoria Mathisen. Med dem til Alta skal også Aleksey Thorsen være, og også de håper å nå helt til topps.

– Vi håper at publikum liker muffinsene våre, og det er jo for moro skyld, det er gøy å være med. Men det hadde i vært så verst med en Italia-tur da, sier Christine.

Men uansett hvordan det går i Alta, håper begge vardøbedriftene at deres respektive produkter kan få levetid ut over dette skoleåret – selv om det er langt fra sikkert, da elevene vil bli spredt når de skal ut i lære.

– Vi har jo lyst til å få muffinsen ut i butikkene, at vi kan få solgt de lokalt her, i hvert fall, sier Christine Andresen, som får støtte av multechutney-Renate.

– Hvis vi hadde fått noen sponsorer, så hadde det vært artig å ta det videre, sier hun.