(Nordlys): Nord-Troms og Senja tingrett har besluttet at den 51 år gamle russeren som sitter fengslet i Tromsø for brudd på sanksjonsloven skal løslates. Han ble pågrepet på Tromsø lufthavn etter at lufthavnpersonale varslet politiet om 51-åringens oppførsel.

Dommen ankes og har oppsettende virkning. Det betyr at den fengslede russeren fortsatt sitter fengslet i Tromsø i påvente av en ankebehandling.

Den siktedes advokat, Ola Larsen i RWCB, sier kjennelsen er i tråd med hans klient ønske. Han har imidlertid ikke fått diskutert kjennelsen med sin klient foreløpig.

Pågrepet på flyplassen

51-åringen som er russisk statsborger ble pågrepet ved Tromsø lufthavn fredag for 14 dager siden. Han var den første av til sammen sju russiske statsborgere som er pågrepet de siste ukene, etter at det ble innført forbud mot at russere opererer luftfartøy i norsk luftrom.

Det var lufthavnsjef Ivar Schrøen som selv la merke til mannen som filmet med drone innenfor forbudssonen. Han oppholdt russeren til politiet ankom.

51-åringen ble varetektsfengslet i to uker mens politiet etterforsket saken. Han har tidligere publisert en rekke dronebilder fra Norge i sosiale medier og fremstår som ivrig hobbyfotograf.

Politiet har tatt beslag i en større mengde fotoutstyr inkludert en drone og en rekke minnekort. I materiale fant politiet blant annet video av lufthavnen i Kirkenes og bilder av Forsvarets Bell-helikopter. Mannen har forklart at han passerte grensen ved Storskog på torsdag, og at han var på vei til Svalbard. Han har erkjent å ha fløyet drone i Norge.

Politiet ba opprinnelig om fengsling i fire uker, men tingretten mente alvorlighetsgraden så langt ikke var tilstrekkelig ettersom det eneste ulovlige forholdet som var avdekket, var at han hadde fløyet drone over Kirkenes.

Den mest profilerte blant de arresterte russerne er oligark-sønnen Andrej Jakunin. Han anket forlengelse av varetekt til Hålogaland Lagmannsrett. De avgjorde i går at Yakunin ikke hadde forbrutt seg mot forskriften og at han skulle løslates. Denne avgjørelsen ble imidlertid overraskende anket av PST, som har overtatt etterforskning av dronesakene.