Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi øst- og vestfylket hver sin krabbekvote

Artikkelen er over 2 år gammel

Senterpartiet foreslår to kvoteordninger for kongekrabbefisket i Finnmark, og håper å få slutt på det de anser som diskriminering av fiskerne i vest.

Et nytt forslag om å åpne for kongekrabbefiske for fiskere i hele Finnmark sendes i disse dager på høring. Tidligere leder i Finnmark fiskarlag og Ap-politiker i Hasvik, Reidar Nilsen, har gjennom iFinnmark bedt Senterpartiet svare på hvor de står i saken, ettersom de tidligere har stemt imot et lignende forslag.

Senterpartiet melder nå at de jobber med sitt eget forslag til regulering av kongekrabbefisket. De satser på å ha forslaget klart til Stortinget behandler fisket i november.

LES OGSÅ: Krever svar fra Geir Iversen om kongekrabba: – Han serverte meg tullprat som jeg ikke orket å høre på

Senterpartiet har allerede et prinsippvedtak fra 2016 på at dagens ordning med kvotefiske øst for 26 grader øst og utryddingsfiske vest for 26 grader øst skal opphøre og erstattes med en kvoteordning i vest og en annen kvoteordning i øst.

Det vil si at kvoteordningen for kongekrabbe for dem som er bosatt i østfylket fortsetter som før, og at systemet kopieres i vest for en tilsvarende mengde krabbe i vest for dem som der bor. De som har kvote i øst kan ikke også ha kvote i vest og vice versa.

Det skriver Senterpartiet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Ap-lederen klargjør: – Finnmark Ap er imot utvidelse av krabbefiske til Vest-Finnmark

LES OGSÅ: Vil la hele Finnmark få fiske kongekrabbe: – Må dele krabba med andre som er ille berørt

Grensen på 26 grader øst var opprinnelig etablert som en grense for den bilaterale avtale mellom Norge og Russland om krabbefisket. Stortinget sluttet seg i 2008 til en todelt forvaltning av kongekrabben.

– Grensen har – mer eller mindre som resultat av «tenk på et tall» – fått funksjon også som grense for kvotebasert deltakeradgang. Altså en diskriminering av fiskerne i vest, kommenterer stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen gjennom pressemeldingen.

Kravet om at fisket fortsatt skal være en fellesressurs for finnmarkingene er ifølge Iversen ikke tilfredsstilt ved todelingen av «almuen», de som er bosatt øst og vest for linja.

Kommentarer til denne saken