Gå til sidens hovedinnhold

Viktig melding – lytt til radio

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg er et barn av den kalde krigen. Vi som vokste opp på 70-tallet, var redde for at stormaktene skulle starte en atomkrig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Derfor satte det bestandig en støkk i oss når det ulte fra Sivilforsvarets tyfoner. Vi hadde lært hva det betydde; de tre seriene med de tre korte støtene, pausen på ett minutt, før det hylte på nytt. Det betydde «Viktig melding – lytt til radio».

Heldigvis var det som regel bare én av de to årlige testene av anlegget vi hørte. Eller tyfonene begynte plutselig og uanmeldt å hyle på grunn av en teknisk feil. Det siste var det verste. Da ble man skikkelig redd, magen knøyt seg, og man tenkte: Er dette starten på Ragnarok?

Mandag tutet det ikke i tyfonene i Hammerfest. Likevel knøyt det seg i magen på mange. En gedigen stikkflamme sto ut av fakkelen på Melkøya. Og fra midten av øya så man det veltet svart røyk opp i lufta. Og man så også åpne flammer. Til alt overmål forsvant også strømmen til mange i Hammerfest sentrum. Er det rart mange ble redde?

Det som utspant seg foran øyenvitnene i Hammerfest, har allerede blitt kalt en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie. Hvor ille det var, har Petroleumstilsynet startet å granske.

Monica Zachariassen så det hele fra leiligheten sin i Bybo. Onsdag fortalte hun til iFinnmark hvordan det føltes. Som mange andre i Hammerfest ble også hun bekymret da hun slo opp i mediene og fikk vite at det brant på gassanlegget som ligger like ved Hammerfest.

LES SAKEN: Monica frykter hva som kan skje om det smeller: – Er det bare penger og avkastning som betyr noe?

– Mer informasjon kom det ikke. Det i seg selv er kritikkverdig, for her satt vi og visste ikke noe om hvordan vi skulle forholde oss. Skulle vi forberede evakuering eller kunne vi være trygge på at det ikke kom til å eksplodere?

Monica lette desperat etter informasjon.

Det var det også andre som gjorde. Vi som jobber i media forsøkte å få oversikt over situasjonen, slik at vi kunne viderebringe informasjon til våre seere og lesere. Hvor alvorlig situasjonen var i innledningsfasen, var det ingen som hadde klare svar på. Det vi fikk vite, var at de ansatte ble evakuert fra Melkøya, mens det lokale brannvesenet heroisk rykket inn.

LES SAKEN: De var bare fire på jobb da alarmen gikk: – Veldig nært det vi har ansett som «worst case scenario»

De sa det aldri rett ut. Men det skinte så klart igjennom når vi snakket med både kommuneledelsen og politiet i startfasen. Også de savnet informasjon fra dem som drifter anlegget på Melkøya: Equinor.

Stilt overfor kritikken om dårlig informasjon, sa pressesjef for Equinor, Eskil Eriksen, til iFinnmark onsdag:

– Vi har forståelse for at situasjonen har opplevdes som dramatisk. Vi er glad for at sikkerhetssystemene på anlegget og beredskapshåndteringen bidro til at ingen kom til skade i hendelsen. Befolkningen vil få informasjon fra myndighetene dersom en evakuering vil være nødvendig. Politiet vil da over radio informere om alle aktuelle tiltak som kan berøre publikum. Vi vil også bidra med informasjon ved behov i en slik situasjon. Mandag vurderte Equinor sammen med nødetatene i Hammerfest at hendelsen ikke var til fare for bebyggelsen i Hammerfest, sa Eriksen.

Beklager Eriksen og Equinor: Dette holder ikke!

Og det føles som om tiden skrus tilbake til den kalde krigen, og «Viktig melding – lytt til radio». Problemet er bare at i dag har ikke alle radioapparater i heimen. Byttet til DAB sørget for det. Og hvor mange av dem som faktisk har DAB-radio, har en som går på batterier? For som kjent gikk strømmen i store deler av Hammerfest.

I dag har vi alle mobiltelefonen. Hammerfest kommune klarte å varsle beboerne på Fuglenes og Prærien via SMS om at de ville kunne få forminsket vanntrykk på grunn av slukkearbeidet mandag.

Vi har også både sosiale media og vanlig media. Og det må sies: Til vanlig er dere gode til å informere oss alle på Facebook når dere fakler. Dere forteller om hva som skjer på Melkøya: Hvorfor det fakles, og hvor lenge det vil vare.

Det var dere ikke mandag, da det virkelig var krise. Dere var altfor lenge totalt fraværende med informasjon.

Politiet etterlyste mer informasjon.

Kommunen etterlyste mer informasjon.

Media etterlyste mer informasjon.

Og viktigst av alt – befolkningen i Hammerfest etterlyste mer informasjon.

Etter skandalen i 2007 – da hele Hammerfest ble tåkelagt og forurenset av utslipp fra Melkøya – skulle man tro at Equinor var bedre rustet til å takle en krise i dag.

I stedet gjemmer Equinor seg bak skolebokformuleringer som «vi tar dette på alvor» og «granskingen vil vise».

Det holder ikke med gode facebookoppdateringer i hverdagen, om dere ikke evner å være på ballen og ta ansvaret når det virkelig gjelder. Dere burde raskt holdt en pressekonferanse med relevant informasjon mandag ettermiddag, i stedet for å vise til en ledelse som sitter hundrevis av kilometer unna.

Tilstedeværelse, informasjon og ærlighet, vil aldri slå feil. Det vil ingen kommunikasjonsfolk være uenig i.

Så her har dere et forbedringspotensial Equinor: Hammerfests befolkning fortjener ikke å være redde, fordi de ikke får vite hva som skjer i deres egen bakgård.

Kommentarer til denne saken