NETTAVISEN: «Her står det nye slaget om klimaet. Norge planlegger verdens nordligste oljefelt i Arktis – til tross for at forskere og FN-sjefen har slått alarm», innleder Aftonbladet sin toppsak med søndag morgen.

På forsiden slår de stort opp:

«Sinne mot norsk milliardsatsing: – Det er hykleri».

Sitatet kommer fra norske Victoria Sundt Garder (17), styremedlem i Grønn Ungdom i Troms og Finnmark. Hun forteller til Nettavisen at den svenske avisen kontaktet henne i anledning deres reise til Hammerfest, byen som blir sentral i utvinning av olje fra de planlagte Wisting- og Johan Castberg-feltene. Sistnevnte ventes å stå klar neste år, mens Wisting-feltet etter planen skal stå ferdig i 2028. Begge har vært omstridt politisk.

Les også: Tollere slår alarm: –⁠ Dette bekymrer oss veldig

Til avisen deler Garder sin frustrasjon. Hun mener det ikke er mulig å snakke om miljø og solidaritet med resten av verden og samtidig dele ut oljekonsesjoner på hjemmebane.

– Det er en ekstrem dobbeltmoral. Hvem vil klare å stoppe dette hvis ikke Norge kan? spør hun Aftonbladet.

Wisting-feltet er beregnet til å inneholde fem hundre millioner fat med olje, som igjen vil gi minst et par hundre millioner tonn ekstra karbondioksid ved forbrenning, skriver Sveriges største avis.

– Det er vilt. Vi må omstille oss, klimarapport etter klimarapport skriker «kode rødt», sier Garder til Aftonbladet.

Avisen skrev søndag morgen at de hadde kontaktet Equinor for å spørre selskapet om de mente ny oljeutvinning var forenlig med Parisavtalen. Selskapet svarte ikke, skrev Aftonbladet søndag morgen.

– Det er veldig kjipt for debatten sin del, sier Garder til Nettavisen.

Les også: Gigantiske høyhusplaner setter fyr på debatten: –⁠ Hører ikke hjemme her

– Når man skal diskutere noe så er det veldig gunstig at alle parter er representert. Det er veldig dumt at de ikke får kommet med sitt, utdyper hun.

Pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen sier til Nettavisen søndag ettermiddag at henvendelsen fra Aftonbladet kom i en hektisk uke, med Nord Stream-lekkasjene og konsekvensene det fikk med økt sikringsnivå ved norske petroleumsanlegg.

Han beklager at henvendelsen glapp, men har nå gitt følgende svar på kritikken til både Nettavisen og Aftonbladet:

– Vi har forpliktet oss til netto null og at våre nye investeringer i olje og gass vil være i tråd med det. Forbruket av fossil energi må ned for å nå Paris-målene, men det finnes ingen scenarier som er uten olje og gass de nærmeste tiårene. Johan Castberg, som er under utbygging, og dersom Wisting blir besluttet, vil bidra med forsyningssikkerhet for energi som verden etterspør, skriver Johannessen i en e-post til Nettavisen.

– Lokale arbeidsplasser er utrolig viktig

Ordfører i Hammerfest, Terje Wikstrøm (Ap), sier til Aftonbladet at «det ville være dumt å avfeie klimaendringer som en konspirasjon, men du må se helheten». Wikstrøm utdyper at dette handler om mer enn å bare beskytte lokale arbeidsplasser, og sier at det ennå er en stund til man kan fase ut oljen.

– Lokale arbeidsplasser er utrolig, utrolig viktig, sier Garder til Nettavisen på spørsmålet om akkurat dette, og fortsetter:

– Jeg skal ikke gå her og si at på grunn av klima så skal vi legge næringslivet dødt og ikke satse på arbeidsplasser i nord, men jeg tenker at vi må være litt smarte med hvilke arbeidsplasser vi skaper. Vi kommer til å gå tom for olje på et tidspunkt. Disse arbeidsplassene må omstilles en eller annen gang uansett, enten det er om 10, 50 eller 100 år, sier Garder.

– Vi har en gyllen mulighet til å tidlig begynne å tenke nytt. Hva skal vi leve av og hvilke næringer skal vi satse på? Vi stikker kjepper i hjulene på oss selv dersom vi kjører i gang en ny storsatsing på olje og gass. Jeg mener absolutt ikke at vi skal slutte med all olje og gass nå, men det å starte opp noe nytt i en tid der all forskning tyder på at vi må stanse akkurat dette, det forstår jeg ikke. Vi må lytte til FNs generalsekretær, sier Garder.

Hets på sosiale medier

Garder begynte å engasjere seg offentlig allerede som 14-åring, den gang om gruvedumping. Klima og miljø har alltid vært viktig for henne, men det har også resultert i mye hets på sosiale medier.

– Jeg leser på sosiale medier at jeg er ung og dum, ikke kan noe om det virkelige liv og bare prater drit. Men jeg mener det argumentet ikke holder, sier hun til Aftonbladet.

Overfor Nettavisen utdyper hun:

– Mye av det jeg får høre er at jeg ikke har arbeidserfaring, og ikke rett til å uttale meg. At jeg ikke skjønner konsekvensene av det jeg kjemper for, sier Garder.

– I lys av hetsen du mottar: Ser du helst at vi ikke deler denne saken på Facebook? Vi har muligheten til å skru av kommentarfeltet, om du ønsker det?

– Du, jeg er såpass herdet at det går fint. Jeg må nesten bare tenke at det ikke har noe å si hva folk tenker om meg, svarer 17-åringen med en liten latter.