– Jeg fikk en melding der det sto «hei, jeg heter Kari og er fra Vadsø velkomstkomité. Har du lyst til å være med og spise middag». Oi, herregud, så spennende, tenkte jeg.

Det forteller Cathrine Nilsen. Som nyansatt på Helseforetakenes innkjøpssentral (Hinas) kom hun flyttende fra Tromsø til Vadsø helt i slutten av januar. Hun kjente ingen.

– Men etter første dag på jobb fikk jeg denne meldingen, og jeg ble jo kjempeglad. Det er et kjempebra tilbud, sier hun.

En vadsøvenn

Og tilbudet, det er det nevnte Kari Bjørkli Thomassen og Kjersti Sjursen Lien som har klekket ut, i samarbeid med fire andre engasjerte vadsøværinger. I ryggen har de bedrifter som Hinas, fylkeskommunen, Varanger Næringssenter, Vadsø kommune, Fylkesmannen og Arc Giraff, og etter en god del tankevirksomhet, er prosjektet endelig satt til livet. Og konseptet er enkelt: Når det kommer en ny tilflytter til kommunen, stiller en vertsfamilie eller person opp.

– Det trenger ikke være noen voldsomme greier, men man kan for eksempel ta en telefon eller skrive en e-post på forhånd, si hei, og tilby seg å hente på flyplassen. Kanskje vet man ikke at det ikke står drosjer der og venter når du lander, eller så vet du ikke hvor du kan handle, at man kan spise middag på Påls og at de bare serverer pizza på Opticom etter klokka 17. Det handler om å gjøre det litt enklere å flytte hit, forteller Kjersti Sjursen Lien.

Flere ting på gang

Både hun og Kari Bjørkli Thomassen har vært ferske i Vadsø. Mens Kjersti kom flyttende fra Tromsø for jobb i NRK, og siden på Hinas, er Kari fra Alta.

– Det var jo fint å flytte hit, men det er masse man ikke vet. Man kommer fort inn i et kollegium, men det er noe annet igjen, sier Lien.

– Ja, det er uansett fint å kunne møte andre enn dem man jobber sammen med, og få en vei inn til det sosiale. Noen som kan fortelle deg om koret, eller at det er skikarusell hver onsdag, sier Bjørkli Thomassen.

Per nå har 25 såkalte vertsfamilier meldt seg, og Kjersti har jobben med å koble dem til nykommere. De første matchene ble gjort før jul, og flere første møter har funnet sted i år. Og mens vertsordningen ruller sin gang, planlegges nye tiltak for å gjøre Vadsø mer tilgjengelig. Ett av dem er et hefte med informasjon og rabattordninger til nykommerne, ett annet en vadsøblogg.

– Her vil vi ha flere skribenter med ulike ståsteder som kan fortelle usminket om Vadsø, sånn er det å leve her. Det kan være om friluftslivet, eller om dét at man alltid for twist til maten på lørdager på Opticom, forteller Kjersti.

Fett å flytte til Vadsø

For Cathrine Nilsens del har denne ordningen foreløpig betydd en middag med Kari Bjørkli Thomassen, en omvisning i byen, og flere invitasjoner til sosiale sammenkomster.

– Det er kjempebra å bli tatt imot på den måten, og jeg vil gjerne være vert selv når jeg har vært her en stund, sier hun.

Men hvor lenge hun skal bli, det vil ikke Kjersti Sjursen Lien og Kari Bjørkli Thomassen høre spørsmål om.

– Det er noe man som innflytter stadig blir møtt med, og det insinuerer at alle som flytter hit, skal reise igjen, sier Kjersti.

Og det er ikke det bildet hun ønsker at nyankomne skal få av byen.

– Vi er glad i Vadsø og glad i Finnmark, og vil så gjerne at folk skal bli her. Vi vil at det skal være fett å flytte til en litt annerledes plass, sier hun.