Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal skrive om sport, men ikke de sakene bare femti personer vil lese

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal vi leve av journalistikken, må vi lage de sakene abonnentene våre vil ha. Innen sportens verden er det ikke like lett.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«I gamledager var lokalavisa vår i øst opptatt av lokale saker, for eksempel når det var idrettsarrangement, så var de på pletten hver gang og skrev litt om hva som skjedde. (...) Vi hadde nylig kamphelg i Vadsøhallen hvor det ble spilt håndballkamper fra morgen til kveld, men ingen lokale journalister kom innom i arbeidets medfør. Jeg registrerer at dette gjelder ikke bare håndballen, men karate, bryting, turn, friidrett og til og med fotball.»

Slik lød en Facebook-post fra den aktive ildsjelen Frode Dolonen på Oppslagstavla i Vadsø tidligere denne uka. Posten utløste en konstruktiv debatt om Finnmarken og iFinnmarks sportsdekning, der en god del savnet tilstedeværelsen til avisa på arrangementer innen deres idrett.

«Når æ sjøl spilte aldersbestemt fotball for 100 år siden, ble vel stort sett hver eneste kamp skrevet om i avisa. Var stor stas å få lese om sæ sjøl i avisa,» skrev én, mens en annen fulgte opp med at «det å sitte på en søndagskveld og vente på referart fra helgens fotballkamper i avisa var ett høydepunkt».

Det er ingen tvil om at lokal sport hadde en sentral plass i Finnmarken før i tiden. Da fantes ikke sosiale medier, og ville man bli oppdatert på det som hadde skjedd på idrettsarenaen i helga, måtte man enten snakke med folk ansikt til ansikt eller vente på avisa.

Sånn ser ikke verden ut i dag, snarere tvert imot, i dag er det få som trenger å vente på noe som helst. Ved hjelp av Facebook og andre kanaler på sosiale medier, er foreldre, besteforeldre, tanter, onkler og andre interesserte løpende oppdatert om det barn, barnebarn, nieser og nevøer foretar seg. Idrettslag poster selv kamputviklingen fortløpende, så fort dommeren har blåst av kampen eller målstreken er krysset, vet alle hvordan det har gått. Det er ingen som sitter og venter på å få disse nyhetene i avisa lenger.

Heldigvis er ikke dette bare noe jeg sier. Det er en av de aller største gledene med inntoget av Internett: Vi trenger ikke lenger synse om hva leserne våre er opptatt av, for vi får fasiten fortløpende levert i form av lesertall og lesertid på hver eneste sak. De aller fleste sakene våre blir lest av flere enn 1.000 personer, ofte også 2.000 og 3.000, og noen ganger over 5.000. Og da mener jeg lest, for en abonnent må ha vært inne på siden i mer enn ti sekunder for å bli en del av statistikken. Klikker man seg umiddelbart ut igjen, blir man med andre ord ikke telt. 

Dersom vi ser på disse tallene fra sakene som stammer fra sportsarrangement, er det ganske begredelig lesning. En sak fra en håndballturnering leses kanskje av 150 eller 200 personer dersom vi er heldige, men ofte av så få som 50 personer.

Så vil nok noen argumentere med at det er noe annet å bla gjennom en papiravis, og bruke tid på de sakene som blir servert deg der. Det kan godt hende, selv om jeg tror en god sak er en god sak, enten den presenteres på nett eller papir.

For oss som skal leve av journalistikk i framtiden, er vi uansett nødt til å tenke digitalt. Nå er over halvparten av våre abonnenter rene digitale kunder, kunder som ikke forholder seg til papiravisen i det hele tatt. Det er tilbudet de får gjennom iFinnmark.no som er relevant for dem, og vi må levere det innholdet de vil ha dersom vi skal overleve. For det er dét det handler om: Mens journalistikken vår før i tiden i hovedsak ble finansiert av annonser, er det nå abonnementsinntektene som er viktigst for oss. Det betyr at vi må lage de sakene folk vil lese, og tallenes tale de siste årene er entydige: Tradisjonelle referat fra sportsbegivenheter er ikke blant disse.

Men dette betyr ikke at vi ikke skal dekke sport. Det gjør vi også, i fjor sendte vi utallige timer direkte fra fotballturneringer i inn- og utland, seriekamper, hundekjøring, turn, skutercross, langrenn og håndball. Dette bruker vi store ressurser på, rett og slett fordi vi ser at dere heller vil oppleve sporten når den skjer, framfor å lese om den i etterkant.

Samtidig har det vært utfordrende å finne nøkkelen for hvordan vi skal få sporten inn på de øvrige plattformene våre i form av artikler med tekst og bilde. Vi har gått bort fra de tradisjonelle referatene, og har ikke funnet en god erstatter. Det er ikke godt nok.

Så hva gjør vi?

Selv har jeg tro på at det finnes massevis av godt stoff innen sportens verden som våre abonnenter vil lese. Det handler om å finne fram til de gode historiene, om dem som utmerker seg, om nye talenter, om dem som bruker hundrevis av timer på trening, om dem som reiser land og strand for å få konkurrere, om foreldrene som legger til rette, om trenerne og de frivillige som bidrar til å realisere andres drømmer. Framover skal vi gjøre ekstra innsats for å finne fram til disse historiene, og vi har satt i gang et internt prosjekt for å få til dette.

Men den viktigste satsingen vår, den vil foregå direkte.

Denne helga skal vi for eksempel sende hele FeFo-turneringen i Lakselv direkte, og vi sender en journalist fra Kirkenes for å kommentere kampene. Dette gjør vi ikke fordi den foregår i Lakselv, men fordi lag fra hele fylket samles her for å spille fotball fra fredag til søndag.

Det er samme vurdering som ligger til grunn når vi velger å sende hele Nord-Norsk Mesterskap på ski direkte i Vadsø i mars. Hit kommer skiløpere fra både Finnmark og Nord-Norge for å konkurrere, og da vil vi gi dem som ikke har muligheten til å reise til Vadsø selv, sjansen til å oppleve det hele likevel.

Utover våren skal vi sende alle hjemmekampene til Norild i tredjedivisjon, og takket være samarbeidet i Amedia-konsernet, får vi vist alle bortekampene også. En rekke kamper i fjerdedivisjon blir det også, og vi vil gjerne gjøre forsøk på andre idretter. Så fremt vi er kjent med arrangementene i god nok tid, er det muligheter for at vi kan sende direkte. God nok tid er her et nøkkelord, da det krever mye planlegging og tilrettelegging for å få det til.

Med andre ord: Vi skal ikke slutte å dekke sport, men vi må finne en måte å gjøre det på som samsvarer med det leserne våre vil ha. På veien ønsker vi oss gjerne tips til hvem og hva vi burde skrive om. God helg!

Kommentarer til denne saken