«Vi må ta tilbake det som er vårt, og da er det de unge vi må satse på»

Vi må ta tilbake det som er vårt og da er det de unge vi må satse på, skriver Arnt R Johannessen.

Vi må ta tilbake det som er vårt og da er det de unge vi må satse på, skriver Arnt R Johannessen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hva ønsker Hammerfest SV å oppnå med sin fiskeripolitikk? Hammerfest SV vil styrke distriktene og fiskeværene langs kysten. Hammerfest SV vil bevare og styrke desentralisert bosetning. Vi vil ha fiskebruk, servicenæring innenfor fiskeriene, skole, post, butikk, samferdsel og et godt helsestell mv. i distriktene, som gjør det mulig å bo desentralisert. Hvordan skal vi få dette til?

Et av de største problemene i fiskerinæringen er den kommende forgubbing og de hindringer som legges i veien for unge, som ønsker å kjøpe fartøy og kvote for å etablere seg i fisket. Kvotene er blitt så dyre at ungdom, som ikke har rike foreldre som bidrar økonomisk, utestenges fra fiskeri allmenningen. Dette påvirker igjen de små kystsamfunnene, der infrastrukturen ødelegges og folk blir nødt til å flytte til andre og større steder for å dekke sine behov. Er det et slikt samfunn vi ønsker?

Folk med mye penger bryr seg ikke om dette. For dem gjelder det å bli enda rikere og da betyr ikke et lite fiskevær med noen hundre innbyggere på Finnmarkskysten noe. Og de samme rikingene har støtte fra de styrende politisk organer, som tilsynelatende lover å hjelpe til i utkanten, men som ikke gjør det.

Fiskeværene anses av dagens regjering som en kolossal utgiftspost man snarest bør bli kvitt. Sentralisering er tingen, for det er det som reduserer utgiftene. De ønsker ikke levende distriktssamfunn med all den kunnskap og rikdom disse representerer.

Myndighetene fores hele tiden med feil kunnskap. De stoler for mye på blårussen og har sett seg blinde på kalkylene derfra.

Og alt dette må vi akseptere? Nei, det skal vi selvfølgelig ikke gjøre. Vi må ta tilbake det som er vårt og da er det de unge vi må satse på. For å lykkes med det, må myndighetene trø til gjennom ulike tiltak som gjør at ungdommen blir i utkanten. At de stifter familier og opprettholder folketallet slik at infrastrukturen opprettholdes. Man må finne stimuleringstiltak som støtter de unge. Det er de kommende generasjoner vi må se til. Det er de som skal overta framtiden og de skal selvfølgelig være med på å bestemme hvordan framtiden skal se ut. Hammerfest SV skal gjøre det som er nødvendig og fremme de politiske grep som må til. Noe som betyr at vi må tenke nytt.

Hammerfest SV vil ta tilbake trålkvotene da trålerne har utspilt sin rolle både samfunnsøkonomisk og miljømessig. Vi vil flytte all ombordproduksjon på land.

Hammerfest SV vil at trålkvoten skal fordeles på kystflåten under 27 meter, på sjarkflåten og åpen gruppe slik at den siste gruppen likestilles med lukket gruppe. Strukturtiden for trålerne er over. Voldstad-dommen fra høyesterett sier at fisken er folkets eiendom og kan ikke eies av noen til evig tid. Kystsamfunnene har ikke tid til å vente lenger. Det er nå kysten lever. En utsettelse av hjemfallet er samtidig en trussel mot kysten. Det vil ingen andre enn de store eierne av fiskeressursene tjene på. Og det haster.

Hammerfest SV vil åpne fiskeriallmenningen for alle som vil delta i fisket. Derfor anses kjøp og salg av kvoter å være uheldig og diskriminerende. Hammerfest SV vil ikke forlenge strukturtiden for kvotekjøp og vil avvikle hele ordningen. Det må også være sånn at nærhet til fiskefeltene gir rett til å høste fra disse og da vil kostbare kvotekjøp hindre dette.

Hammerfest SV har som et av sine fremste mål å bidra til at kystsamfunnene skal overleve og at man skal kunne leve godt og ikke minst trygt der. Kommunevalget i høst er en start på en prosess mot stortingsvalget om to år hvor målet må være en ny fiskeripolitikk for de mange, ikke for de få.


Arnt R Johannessen

6. plass på SV-lista i Hammerfest


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken