Fire medarbeidere i Finnmark Dagblad og to i Finnmarken i merkantil avdeling permitteres som følge av en betydelig annonsesvikt de siste ukene.

Koronaviruset med tilhørende restriksjoner har rammet store deler av næringslivet hardt, og det merker også mediene. Når en rekke aktører må permittere og stenge dørene, faller også behovet for markedsføring bort.

– Jeg er utrolig lei meg for at vi har kommet dit at vi må permittere flere av våre ansatte. Men når det er sagt, så blir vi også hardt rammet av koronakrisen. Vi så spesielt den første uken at det raste inn med avbestillinger, og det er betydelig roligere nå enn i normal drift. Vi har forsøkt å holde alle i arbeid, men til slutt så vi ingen annen utvei enn å permittere flere medierådgivere, sier Anders Nesse, som er salgssjef i begge titler.

Også daglig leder Arne Reginiussen beklager situasjonen.

– Dette er en fryktelig kjedelig situasjon, men dessverre uunngåelig akkurat nå, når svikten i annonsemarkedet er så stor som den er nå. Vi håper at dette blir kortvarig og at situasjonen raskt kan normaliseres, slik at våre kjære kolleger snart kan gjenoppta arbeidet sitt igjen, sier han.

FÅ SISTE NYTT OM KORONA-SITUASJONEN I FINNMARK I VÅRT LIVESTUDIO HER!

Tar flere grep

Foreløpig er ikke redaksjonene i de to avisene rammet av permitteringer, men også her gjøres det tiltak for å spare penger. Ansvarlig redaktør Geir Håkonsund i Finnmark Dagblad og Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken har strammet inn der de kan.

– Det betyr at vi må kutte innkjøp av stoff fra frilansere, stoppe all reisevirksomhet og bruk av overtid, for å nevne noe. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å unngå permitteringer i redaksjonen. Vi vet at informasjonsbehovet blant våre lesere er enormt, og ser at lesertallene våre har skutt i været, og nå er det viktigere enn noen gang at vi har journalister på jobb, sier Anniken Renslo Sandvik.

I krisen samfunnet står overfor, publiserer mediene en del innhold åpent for alle, mens majoriteten av sakene er forbeholdt abonnenter. De siste ukene har en rekke medier gått offentlig ut og forsvart denne praksisen. Geir Håkonsund mener medienes alvorlige økonomiske situasjon under koronakrisen understreker betydningen av dette.

– Vi har ikke bare et ansvar for å informere befolkningen, men også et ansvar for å sikre arbeidsplassene våre og tjene penger på journalistikken vår. Vi må finansiere journalistikken, og når annonsemarkedet faller, er vi enda mer avhengig av abonnementsinntektene enn før, sier han.

Informasjon som anses å være av kritisk betydning vil likevel bli publisert tilgjengelig for alle.

– Nye tilfeller i Finnmark og råd fra myndighetene er eksempler på saker vi holder åpne for alle, sier Sandvik.

Skal gjøre sitt

Både i redaksjonen og på markedssiden vil medarbeiderne som er på jobb, gjøre det de kan for å sikre framtiden. Det forsikrer også salgssjef Anders Nesse.

– Vi som er igjen, skal stå på alt vi klarer for å gjøre det beste ut av situasjonen, og jobbe veldig hardt for å få tilbake omsetningen. Så håper jeg krisen blir så kort som mulig, og at vi fort kan hente tilbake våre kolleger, sier han.

Han forteller at avisene vil opprettholde så normal drift som mulig.

– Kundene skal fortsatt få god oppfølging gjennom tiden vi er inne i, sier han.