Gå til sidens hovedinnhold

«Vi havnet i skuddlinjen til en mann som sannsynligvis har mange ubearbeidede følelser som tilfeldigvis gikk ut over oss»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er en tankefull dag. Hva opplevde vi egentlig i helga? Følelser av sinne, tristhet og skam svirrer i kroppen. Skal man tie eller ikke? Valget falt på å skrive et leserinnlegg i håp om at det kan føre til refleksjon hos den enkelte.

I helgen valgte en gjeng unge fra Porsanger og Karasjok å sykle til en fjellstue. Det ble gjensynsglede på mange vis, med den vakre Finnmarksvidda, fjellstuen, menneskene – ja, alt vi er så stolte av. Turen gikk etter traseen oppover. Vel fremme fikk vi upåklagelig bevertning, og praten gikk med de lokale på fjellstuen, om turen og forholdene i området.

Inn på fjellstuen kom en reindriftsmann som var i området. Samtalen startet på samisk med kommentarer om oss, disse to intetanende «rivgu» som hadde funnet veien hit. Vi kjente på en uhyggelig stemning, og skjønte «dessverre» hva som ble sagt. Mannen fikk fortalt at vi er av samisk slekt og kultur, forstår hva han sier, men ikke har samisk som morsmål.

Mannen kunne fortelle at vi ikke har respekt ovenfor folket som driver med reindrift. Dette fordi vi er fremmende og treningsfolk som invaderer «kontoret» til reindriftssamene, tar oss til rette og ikke har peiling på hva vi gjør. Ikke har vi forrådet oss med de lokale og ikke har vi selvrespekt. Trening kan vi gjøre etter hovedveien og gangfelt som den norske stat har brukt så mye penger på. Dessuten er det en egoistisk «tulltur» vi er på, for hva gjør vi egentlig her? I Finnmark bor det kun mennesker som har noe fornuftig å drive tiden med, eller så har de ikke fått gode jobber andre steder i landet. Slik fortsatte samtalen. I skokkens tilstand klarte vi ikke fremme stort av våre meninger.

Denne hendelsen treffer mange dype sår. Sår som strekker seg tilbake til den harde fornorskningen som våre forfedre måtte oppleve, og som vi bærer konsekvensene av i dag. Å bli fremmedgjort, bagatellisert på kunnskap og sjikanert på denne måten er skummelt for den samiske kultur og befolkning, og ikke minst for reindrifta. Det bekrefter også dessverre de mange ord som har blitt sagt tidligere. At vidda ikke er for alle, og at man ikke er same nok med mindre man har samisk som morsmål og rein. Det er også skummelt fordi personer som ikke har tilknytning hit sannsynligvis aldri ville turt å komme tilbake. Hvordan kan vi samer forvente respekt om det er slik vi framtrer?

Vi havnet i skuddlinjen til en mann som sannsynligvis har mange ubearbeidede følelser som tilfeldigvis gikk ut over oss. Det er tenkelig at mye ikke handlet om oss i det hele tatt. Det er likevel viktig å fremme at dette er en oppførsel som ikke er greit, og som er viktig å tenke over videre.

Kommentarer til denne saken