Gå til sidens hovedinnhold

Vi har et pampevelde som meler egne kaker, og driter i folket

Artikkelen er over 2 år gammel

Det som er helt sikkert er at dagens politikere ikke har noen som helst interesse av å verne norske fjorder, skriver Nann Jovold-Evenmo.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nussir får lov å drive gruvedrift med sjødeponi i Kvalsund. En hån mot Finnmarkingene som nå får ennå en fiskefjord ødelagt av utslipp fra private interesser.
Fra før av har oppdretten ødelagt fjord etter fjord i Finnmark og Nord-Troms med godvilje og rett og slett ryggsleiking fra de regjerende politiske partier.
Hvordan har det blitt slik?
Og har vi egentlig demokrati?

Det som er helt sikkert er at dagens politikere ikke har noen som helst interesse av å verne norske fjorder. De står i internasjonale fjorder og snakker pent om bevaring av havområder, gir råd til hvordan man skal sikre god forvaltning av sjø og land, samtidig som de forsøpler, ødelegger og forgifter distriktenes næringer. Kystfiskerne har rast pga lusegifta som både ødelegger reker og andre skalldyr, men også dreper gyteområdene for fisken vår. Selve livsgrunnlaget for mange langs kysten. 2 millioner tonn tungmetall skal nå dumpes i Repparfjorden, og noen undrer hvilken innvirkning det har; så kan man bare si; Fiskedød, folkedød, osv. For det ER realiteten med å dumpe tungmetaller i en fjord; Det går i fisken, vannet og til sist i menneskene.

Samtidig legger posten ned postleveringen i distriktene, og mange, inklusive min flere ganger ryggopererte mor, vil bli nødt til å bruke en hel dag på å hente matvarer, medisiner og posten sin. Fordi det skal spares. Dette er en rasering av distriktene, og i tråd med regjeringens politikk o sentralisering.
Posten er ikke lenger et allmenn gode, men for de som har helse og råd til å hente den. Eller de som kapitulerer og flytter inn til store byer. Posten mener man kan bruke digitale alternativer, dog det skal godt la seg gjøre i bygder som hverken har fiber, kabel eller mobildekning, så hvordan de mener det skal være mulig å bruke disse alternativene er meg ganske uforstående.
Vel det vitner om ekstremt lite forståelse for folk i landet, og hva realitetene langs kysten er.
Resultatet er at man går glipp av legetimer, viktige regninger eller kanskje posten går i retur.

Når det gjelder oppdrettsindustrien så er det ikke vanskelig å forstå hvor regjeringen står; Fiskeriministeren er hentet fra den industrien, og han har til nå vist seg å KUN jobbe for at oppdretten skal få det best mulig. Miljøhensyn og kystfiskerne har han gitt lukst faen i. I tillegg så han han kuttet i kystfiskernes kvoter, mens industritrålerne nå kan leve herrens glade dager på kystfolkets bekostning. I tillegg sitter statsministerens søster som sjef for et av de største selskapene innen oppdrettsindustrien; Marine Harvest. De tror det er bare å late som de asfalterer en vei i Kvænangen til bruk for folket, så er alt greit. Den veien er for at deres egne trailere skal kunne hente fisken deres, så la deg ikke lure. Med familiære bånd så tett inn i regjeringen er det ikke rart at oppdretten får seile videre uten at det strammes inn eller settes krav.
Krabbefiskerne har også fått lide under dagens regjering, med urimelige kvoter, og her har mange internasjonale aktører som bedriver sosial dumping og rovdrift på ansatte fått ta over.
Det gjør ingen ting i følge regjeringen, for det er vekst i distriktene. Sorry Mac, men en liten realitetsjekk er på tide;
Det skaper ikke vekst når næringsgrunnlaget ranes og sendes ut av fylket og ut av landet. Det sier seg selv!

Olje, gass og gruvedriften også; Skaper ikke utvikling i distriktet. Det skaper inntekter i OSLO. Til de store selskapene. Jeg har sagt det før; Så lenge man ikke krever at selskapene skal registreres i kommunen de driver, krav til minimum 60% lokalt ansatte, og at formuesskatt, selskapsskatt, moms og andre avgifter går direkte til kommunen og fylket, så skaper det ikke en dritt der det drives!

Det er færre jordbruk i landet, og i Finnmark enn før. Dette fordi det er vanskeligere å drive, fordi det mangler transportmuligheter for sau, gris og storfe. Det mangler tiltak for strømmen som kan bli borte i dagevis. Ja, enkelte steder ukesvis. I tillegg mangler man internett mange steder, slik at alle oppgaver til brønnøysundregistrene, altinn, skatteetaten mm, ikke er mulig da mye av dette skal leveres digitalt.
Også for gårdseiere.
Vi har en regjering som velger å få import av kjøtt, mens norsk kjøtt henger på fryselager rundt om. En bruk- og kastmentalitet som ikke er landet gunstig. Men det er kanskje ikke å forvente der de sitter midt i Oslo og koser seg med mat de bare henter på butikken, for de skjønner ikke hvor det kommer fra.

Tvangssammenslåing. Ordet sier seg selv; Kommuner og fylkes slås sammen til tross for at folket ikke ønsker dette. Majoriteten har sagt nei, og regjeringen krever fortgang. Med trusler, sanksjoner, og diktatorisk fremferd tvinger de folket i kne. Er det demokrati? Jeg vil påstå nei. For i mine øyne er dette maktmisbruk man kan forvente i mindre siviliserte land. Vi får vente til neste valg, skriker sinte folk som ikke høres av de folkevalgte. Men jeg har mine tvil om at det reverseres, blir noe bedre eller at det i det hele tatt vil utgjøre en forskjell.

Nei, vi har faktisk ikke demokrati i ordets rette forstand i Norge. Det viser seg at vi har et pampevelde som meler egne kaker, og driter i folket. Jeg venter bare at en av dem snart sier «Let them eat cake», mens livsgrunnlaget til folk i Finnmark blir slått ned under føttene på dem.

Nann Jovold-Evenmo

Spaltist for iFinnmark

 

Kommentarer til denne saken