Vi finnmarkinger har aldri latt oss skremme av en god diskusjon. Det er vel heller tvert imot. Vi hevder gjerne vår rett og våre synspunkter på kaia, rundt kaffebålet eller i mer spissede former rundt bordene på den lokale puben. Meningene er utvilsomt både mange og tidvis ganske langt fra hverandre. Og nettopp slik skal det være.

Friheten til å fremme ulike synspunkter og meninger er for oss en selvfølge, men ikke et gode vi skal ta for gitt. Det er veldig viktig at vi tar vare på og utvikler denne friheten.

Det å ivareta ytringsfriheten, og legge til rette for en åpen debatt, er en av grunnsteinene i pressens samfunnsrolle. Sitt ansvar bevist, har derfor de mange avisene i Finnmark i lang tid lagt til rette for diskusjoner og debatter, både som redaksjonelle saker og som leserbrev i papiravisene og i nettutgavene.

Men i den grad det er et problem, er det mange ulike aviser og medier i Finnmark. I alle fall om vi skjeler til befolkningsgrunnlaget. Misforstå meg rett. Det er utvilsomt både berikende og en stor verdi for oss finnmarkinger, vi er tross alt fordelt over et stort område. Men nettopp det at det er svært mange ulike medier, gjør at debattene ofte kan bli fragmenterte og vanskelige å finne og følge med på, avhengig av hvor du bor og hvilken avis du følger.

Dette skal vi gjøre noe med. Vi skal ikke legge ned noen aviser, men vi skal legge ned en stor innsats for å samle og legge til rette for god samfunnsdebatt.

På samme vis som vi 18. februar 2015 kraftfullt etablerte iFinnmark og raskt ble det største nyhetsnettstedet i Finnmark, lanserer vi i kommende uke det som skal bli det største debattnettstedet i Finnmark. For oss er det viktig å skape en redaktørstyrt debattarena for en ryddig, god og bred offentlig samtale, som er til for alle.

Jeg gleder meg til å trykke på startknappen for det nye nettstedet, og ser fram til både gode og flere debatter om det vi som finnmarkinger bryr oss om. Velkommen til iFinnmarkdebatten.no 24. november kl. 12.

I uke 45 hadde iFinnmark 42.515 besøkende nettlesere, ifølge de offisielle tallene fra medietall.no. Til sammenligning hadde Altaposten 14.786, Sør-Varanger Avis 2.155 og Finnmarksposten 1.566 besøkende nettlesere.

Det er ingen tvil om at vi som jobber med iFinnmark, hver dag kjenner på ansvaret vi har som mediehuset med den aller største rekkevidden. Vi skal ikke legge skjul på at de gangene vi har kjent etter, har vi ikke følt at vi har gjort alt i vår makt for å tilrettelegge for de gode debattene. Vi synes selv vi har blitt gode på mye, men her mener vi selv at det har skortet på innsatsen.

Vi skal selvfølgelig ikke grave oss helt ned. Vi har ikke glemt at vi i dag både har redaksjonelle saker og leserinnlegg i våre spalter. Vi har heller ikke glemt alle de tusenvis av kilometer vi har lagt bak oss for å arrangere direktesendte debatter og folkemøter. Vi har og dyppet tåa i podkaster. Men med hånda på hjertet, fastslår vi ærlig at det ennå er et stykke igjen.

Derfor har de siste månedene brukt både tid og ressurser på å planlegge det vi tror og håper blir stedet der alle finnmarkingene kan samle seg rundt debattene. Som rundt kafébordet eller bålet skal det være stor takhøyde for lokale og regionale debatter. Det skal selvsagt også være plass for synspunkter rundt det nasjonale. Vi skal mangedoble antall tilbakelagte kilometer for å lage debatter formidlet som lyd og levende bilder, og vi skal lage podkaster for de som ønsker å dykke litt dypere i debattene.

Og viktigst av alt, vi skal sørge for at det hele skjer i gode former.

Jeg gleder meg til å trykke på startknappen for det nye nettstedet, og ser fram til både gode og flere debatter om det vi finnmarkinger bryr oss om. Velkommen til iFinnmarkdebatten.no 24. november kl. 12.