Leder av miljøstiftelsen Bellona til VG: – Ser ingen bedre alternativer enn dumping av avfall i Repparfjorden

NYANSERER: Frederic Hauge sier til VG at han ikke ser noe annet alternativ enn at utslippene fra gruvedriften slippes ut i Repparfjorden.

NYANSERER: Frederic Hauge sier til VG at han ikke ser noe annet alternativ enn at utslippene fra gruvedriften slippes ut i Repparfjorden. Foto:

Bellona-leder Frederic Hauge vil ikke stanse kobbergruvedriften på Nussir-feltet i Kvalsund.

DEL

Regjeringen har som kjent gitt driftskonsesjon for den omstridte kobbergruvedriften på i Kvalsund. Planen er at gruveavfallet skal lagres på bunnen av Repparfjorden. Det har ført til store protester. Lørdag har det vært demonstrasjoner i blant andre Alta og Tromsø. Det er også ventet lenkedemonstrasjoner ved Nussir-feltet.

Men Hauge nyanserer bildet. I et intervju med VG sier han at det er nødvendig å utvinne kobber.

– Det er særlig det at gruveavfallet skal dumpes i Repparfjorden som fører til protest. Men om ikke avfallet dumpes i fjorden, er alternativet å ikke drive i det hele tatt. Og vi trenger å utvinne kobber, mener Bellona-lederen.

– Det er et internasjonalt behov for å rydde opp i kobbervirksomheten, hvor miljøkonsekvensen er veldig mye verre andre steder enn her. Skal vi elektrifisere samfunnet, ha elektriske båter, elektriske fly, så går det med mye kobber. Og det er et dilemma også vi i miljøbevegelsen må ta innover oss, poengterer han overfor VG.

– Da står vi klare med kjettingene

Han ønsker ikke et landdeponi, da han mener dette kunne ført til stor konflikt med samene som driver reindrift i området.

Hauge sier videre at de ikke har påklaget miljødirektoratets utslippstillatelse, men at de kommer til å følge nøye med.

– Spørsmålet er jo om bedriften klarer å overholde dem, og hva som skjer hvis de ikke gjør det. I denne saken er det ekstremt viktig at de kravene som er gitt overholdes. Hvis ikke, står vi klare med kjettingene, sier Bellona-lederen.

Artikkeltags