Gå til sidens hovedinnhold

Maskinskatten fjernes – gir milliontap til mange kommuner

Artikkelen er over 3 år gammel

 – Jeg er ikke overrasket, men er veldig skuffa.

Det sier ordfører i Lebesby, Stine Akselsen etter at det ble kjent at maskinskatten nå fjernes.

De borgerlige partiene er enige om å fjerne maskinskatten. Utfasingen skal skje over flere år enn regjeringen la opp til. Det er samtidig enighet om flere kompenserende tiltak for kommunene, blant annet unntak for kraftmaster.

– Store tap

Finansdepartementet sendte i sommer ut på høring forslaget om å endre reglene om eiendomsskatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk. Regjeringen anslår inntektstapet til minst 1,2 milliarder kroner for kommunene.

Det er særlig kommuner med store industribedrifter som rammes av at maskinskatten kuttes.

– Dette betyr mange millioner i tap for mange kommuner, sier ordfører i Lebesby, Stine Akselsen.

Hun anslår tapet på omkring 3-3,5 millioner kroner for Lebesby. Hun sier dette vil gå ut over kommunens velferdstjenester.

LES OGSÅ: Frykter for fiskerihavna: – Nå lukker de igjen slusene

– Og dette kommer i tillegg til at de reduserer andre overføringer til kommunen, som gjør oss til enda større tapere i budsjettet enn vi allerede er, sier Akselsen.

– Viktig ordning

Som eneste politiker fra Finnmark var hun i Oslo 8. november for å protestere foran Stortinget sammen med 140 andre kommunepolitikere.

– KrF sto da og sa til alle oss at de var uenig med at skatten skulle fjernes, så nå hadde de en gyllen sjanse som de da ikke tok, sier ordføreren.

Hun påpekte ved en tidligere anledning at eiendomsskatt på verk og bruk har eksistert i over 100 år og er et viktig grunnlag for offentlig velferd.

– Denne skatten er ofte en avgjørende forutsetning for kommunenes samtykke til utbygging av større anlegg. Dette er den eneste generelle skatteordningen som er lokal, og dermed avgjørende viktig i det lokale selvstyret, sier Akselsen.

Glad den fjernes

Etter gjeldende regler skal verdien av arbeidsmaskiner tas med i eiendomsskattegrunnlaget når de anses å være en del av foretaket.

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke er glad for at skatten fjernes.

– Vi har gått imot denne maskinskatten fordi den rammer verdiskaping og arbeidsplasser, særlig i Distrikts-Norge, sier hun til NTB.

 

Kommentarer til denne saken