Å skyte denne hjelper ikke rypa, mener FeFo

HEVDER DETTE IKKE ER VITS: Hos Finnmarkseiendommen (FeFo) er man kjent med at rødreven er en yndet rypeeggtyv. Det er imidlertid liten hjelp å skyte mange rødrev hvis formålet er å få opp rypebestanden, mener utmarksforvalteren.

HEVDER DETTE IKKE ER VITS: Hos Finnmarkseiendommen (FeFo) er man kjent med at rødreven er en yndet rypeeggtyv. Det er imidlertid liten hjelp å skyte mange rødrev hvis formålet er å få opp rypebestanden, mener utmarksforvalteren. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkets jaktforvalter mener skuddpremie på rødrev blir en altfor dyr ordning.

DEL

– I området rundt Iešjávri og på Varangerhalvøya skytes det mye rødrev, men det er ikke mer rype i de områdene enn andre områder av den grunn.

Dette sa Einar Asbjørnsen, leder i FeFos utmarksavdeling, på et folkemøte i Kautokeino nylig, ifølge Ávvir.

Asbjørnsens uttalelser var en svarkommentar til innspill fra lokale rypejegere, som spurte om det ikke er på tide at FeFo innfører skuddpremie på rødrev, nettopp av hensyn til rypebestandene i Finnmark.

I fjor høst innførte FeFo som kjent de mest restriktive rypejaktkvotene noensinne grunnet svært lave rypeforekomster i fylket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LITE AV DISSE: Lave tettheter som følge av lite voksenryper og dårlig produksjon, preger rypebestandene i Finnmark. Det rapporterte FeFo i forkant av fjorårets høstjakt på ryper. Kvotene ble som kjent deretter.

LITE AV DISSE: Lave tettheter som følge av lite voksenryper og dårlig produksjon, preger rypebestandene i Finnmark. Det rapporterte FeFo i forkant av fjorårets høstjakt på ryper. Kvotene ble som kjent deretter. Foto:

Les også: Solgte 1281 døgnjaktkort til tross for mager rypehøst

– Dyrt

FeFos Einar Asbjørnsen redegjorde på folkemøtet for at dersom FeFo innfører skuddpremie på rødrev, så kan det bli fryktelig dyrt for utmarksforvalteren.

Han argumenterte også med at det foreligger ennå ikke nok forskning om rødreven som trussel mot rypa.

– Vi vet at rødreven tar rypeegg, men det kan hende at rødreven ikke er den verste «rypetyven». Jeg tror at andre eggtyver, slik som falke- og ravnefugler, er mer skyldig, utdypet Asbjørnsen direkte til Ávvir.

FeFos avdelingsleder sa også at hvis man hadde fjernet reinkadavre fra fjellområdene, så kunne det ha minsket bestandene av rødrev, ravnefugler og andre dyr som lever av kadavre.

– Men det trengs mer forskning om dette, sa Asbjørnsen.

DELTOK PÅ FOLKEMØTE: Einar J. Asbjørnsen, leder i Finnmarkseiendommens utmarksavdeling.

DELTOK PÅ FOLKEMØTE: Einar J. Asbjørnsen, leder i Finnmarkseiendommens utmarksavdeling. Foto:

Les også: Marit (77) fant rypesnaren sin vandalisert av scooterkjørere

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken