SE VIDEO: Da superstjernen gikk i mål, dro Hans Ole i gang «Klæbo-joiken»

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det var god stemning. Jeg joika for full hals, sier Hans Ole Eira fra Masi

DEL

Søndag gikk Johannes Høsflot Klæbo inn til VM-gull på lagsprint med Emil Iversen. Løpet og skiprofilene i Seefeld overvar Eira via TV-skjermen på hytta i Náhpolsáiva. Og da Klæbo nærmet seg målstreken og etterhvert gikk inn til et suverent gull, formidlet Eira det hele med en spesiallaget sang kalt «Klæbo-joiken».

– Jeg laget den egentlig under NM i fjor da han var her i Alta. Det var onkelbarnet mitt som skulle premiere Klæbo med en rein, også spurte han meg om jeg ikke kunne lage en joik til Klæbo, som vi kunne overrekke han, sier Eira til iFinnmark.

Og selv om trønderen Klæbo sannsynligvis ikke skjønte så mye av joiken, tror Eira han likte den.

– Han ble overrasket, han visste ikke noe om at han skulle få en joik. Så han takka for det. Men han kan jo ikke noe om joik, så han kunne vel ikke si noe om det var en bra eller dårlig joik, men han sa at det hørtes bra ut. Snakker du med ham, må du hilse, sier Eira til iFinnmark.

JOIKET: Her fremfører Hans Ole Eira joiken han hadde laget, mens hovedpersonen Klæbo følger spent med.

JOIKET: Her fremfører Hans Ole Eira joiken han hadde laget, mens hovedpersonen Klæbo følger spent med. Foto:

– Han går jækla fort på ski!

Eira vant Sami Grand Prix i 2018 med sin joik «Mina». Joiking har han holdt på med hele livet. Vanligvis må man kjenne personen man joiker om for å kunne formidle personlighet og bevegelser best mulig, men i «Klæbo-joiken» har heller Eira tatt utgangspunkt i:

– At han går jækla fort på ski!

Å få en joik om seg betegnes som en ære. Det har Klæbo gjort seg fortjent til, mener Eira.

– Jeg syns det er en veldig fin joik til landets beste skiløper, forteller han.

Som mange andre nordmenn følger Eira ski-VM i Østerrike engasjert. Dermed kan det bli mer joiking foran TVen fremover. Onsdag, fredag og søndag er Klæbo ventet på startstreken i henholdsvis klassisk 15 km, stafett og femmila.

– Jeg ser mye på ski. Så mye som det blir tid til, sier Eira, som er på fjellet med reinflokken sin da iFinnmark prater med ham på telefon.

Det har ikke lyktes iFinnmark å få en kommentar fra Klæbo på joiken, men da han fikk den fremført under ski-NM i Alta i april 2018, applauderte han og utbrøt følgende:

– Den var fin!

Seansen fra NRK kan du se her.

Artikkeltags