Hva om Hvaldimir blir syk, dør, eller i verste fall rømmer til Alta på grunn av forurensningen i Hammerfest?

BEKYMRET: Lars Bjørn Mehus
fra Hammerfest er redd forurensningen i Hammerfest havn vil gå ut over Hvaldimir.

BEKYMRET: Lars Bjørn Mehus fra Hammerfest er redd forurensningen i Hammerfest havn vil gå ut over Hvaldimir. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvaldimir gir økt forståelse for miljøet, skriver forfatteren av innlegget.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nyhetene fortalte nylig at belugahvalen, som for tiden har tilhold i havnebassenget i Hammerfest, hadde vært syk. Belugahvalen, også omtalt som Hvaldimir, appellerer til våre følelser ved sitt synlige og sjarmerende nærvær. For byens barn og voksne, gjester og turister er Hvaldimirs tilstedeværelse til begeistring, og bekymring. Hva om noe tilstøter Hvaldimir? Har Hvaldimir det bra i Hammerfest?

På kort tid har vi menneskeliggjort han, med både fadder og navn. Dette forplikter. Byen, med ordføreren i spissen, har påtatt seg et moralsk ansvar for at hvalen ikke skades mens han er her. Appeller om hvordan vi skal oppføre oss overfor hvalen hører vi nå daglig, og informasjonsplakater om hvordan vi skal oppføre oss overfor Hvaldimir har kommet opp i rekordfart. Det gode ved at vi lærer om hva som er sunt og usunt for Hvaldimir, om vi tar hensyn til det, vil gavne også annet liv på, ved og i sjøen.

Hele verdens oppmerksomhet er rettet mot Hammerfest og Hvaldimir. Skulle noe tilstøte belugahvalen i form av sykdom, skade eller død vil det bli avkrevd en forklaring. Skulle dette kunne tilbakeføres til menneskelige handlinger, som f.eks plast i magen, påkjørsel av båt eller vannscooter, forgiftning eller infeksjon som følge av kontakt/berøring av mennesker, ja, da vil det ramme omdømmet til verdens nordligste by på verst tenkelige vis.

Hvaldimir er blitt et barometer på hvordan vi behandler livet i indre havn. Det kan føre til en positiv bevisstgjøring av oss alle om hvordan vi skal behandle havet og livet der.

I det store og i det små. Vi kan alle bidra for et trygt og godt miljø i vårt nære havområde. Daglig ser vi unge og voksne som plukker søppel, sorterer og deponerer trygt. Slik vår ordfører i mange år har vært et godt forbilde for oss alle. Dette er gode og positive tiltak i det små som hver og en kan yte i det daglige. Handelsstanden kan også yte ved å velge inn resirkulerbare produkter som erstatning for de plastbaserte. Nasjonal og internasjonal lovgivning kan i enda større grad påvirke til en positiv utvikling. Lokalt og globalt.

I forhold til personlige tiltak kunne jeg ønske at alle som liker å nyte en sigarett (særlig den med filter, som inneholder plast), eller som hviler en snuspose under leppa (posen innholder plast) mens de går langs kaia og gleder seg over Hvaldimir i indre havn, at dere deponerer sneipen og den utsugde snusputa på et annet sted enn på bakken eller i sjøen. Så ønsker jeg at det politisk også kan bestemmes forbud mot plast i sigarettfiltre og snus emballert i plast.

Det blir urettferdig mot Hvaldimir å trekke han inn i en lobbyvirksomhet for miljøet, men vi får håpe han kan tilgi, da det er til det beste for hans nåværende nærmiljø. Hvaldimir lever og spiser nemlig i landets mest forurensede havn. Boligen til Hvaldimir er fylt med miljøgifter og farlig skrot fra byens flere nedbrenninger, krig og lange industrihistorie. Havneselskapet har fått i oppgave å gjøre noe med dette.

Om regjeringen kunne følge opp egne løfter for å bedre miljøet på havbunnen, og følge FNs bærekraftmål nr 14?

Miljødirektoratet har slått fast at Hammerfest er på topplisten over Norges mest forurensede havner og har tildelt vel 100 millioner kroner til opprydding. Allikevel er det nå tredje året på rad at «Ren havn»-prosjektet ikke får de pengene som er lovet.

Hvaldimir er i ferd med å bli også et nasjonalt ikon. Skulle det vise seg at Hvaldimir blir syk, dør, eller i verste fall rømmer til Alta, og det på grunn av forurensingen i Hammerfest havn? Denne problemstillingen kan ikke politikere lokalt, regionalt eller i regjeringen leve med. Sørg for at pengene kommer, og at tiltak blir iverksatt. Nå.

Og når vi først er inne på miljøet på havbunnen, bør vi tenke nøye igjennom hva vi skal tillate av menneskeskapt avfall som havner der.  Av hensyn til Hvaldimir og hans like.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken