Bøndene venter ikke noe kronår i år: – De siste årene har vi vært veldig heldig

LITT MINDRE GRESS: Det er ikke like mye gress på jordene i år som i fjor, men det varirerer fra sted til sted i Alta hvor mye gress det er på jordene. Noen har planer om å prøve å få to fullgode slåtter, mens andre satser på en god innhøsting.

LITT MINDRE GRESS: Det er ikke like mye gress på jordene i år som i fjor, men det varirerer fra sted til sted i Alta hvor mye gress det er på jordene. Noen har planer om å prøve å få to fullgode slåtter, mens andre satser på en god innhøsting.

Artikkelen er over 3 år gammel

Bøndene i Alta og Porsanger er litt seinere i gang med slåtta i år, men regner med at det blir en normal sesong.

DEL

Mange bønder i Vest-Finnmark startet innhøstingen da godværet slo inn i denne helgen, men flere hadde startet opp i forrige uke. I Porsanger melder lokallagslederen i Porsanger Bondelag, Einar Andersen, om en litt seinere start på slåtta enn de siste årene. Selv om våren lot vente litt på seg i år, så frykter ikke Andersen for fôrmangel den kommende vinteren.

– Vi begynte i midten av forrige uke med slåtta, og det ser ikke så verst ut der det ikke ble vinterskalder. Men det blir ikke noe kronår, sier bonden som har driftet i 30 år som bonde i Indre Billefjord.

– De siste årene har vi vært veldig heldig. Nå er det mer normal tid vi starter slåtta på, fortsetter han.

– Over halvparten har begynt å røre på seg, legger han til om aktiviteten blant de andre bøndene i nabolaget.

– De fleste er kommet i gang

Leder i Alta bondelag, Lasse Johnsen, kan også rapportere om at bøndene i Alta er godt i gang med slåtta. Han melder om varierende fôrmengder i kommunen. Det avhenger hvilket jordsmonn man har.

– Det er stor forskjell på jordene i Øvre Alta til myrjordene i Rafsbotn, sier bondelagslederen i Alta, som regner med at bøndene i Alta også kommer seg velberget gjennom årets innhøsting.

– Det ser bra ut, og det er god vekst på jordene, legger han til.

– Vet hvor vi bor

Lasse Johnsen har selv slått de tørre jordene, mens han skal la de siste dagers finvær få tørke opp de mer våre myrjordene tilknyttet hans gård.

– Det går mot et normal år, og vi vet hvor vi bor, sier han om den seine våren, som har gjort at bøndene i Alta er rundt to uker bak skjema i forhold til fjorårets sesong.

2. slåtta

Einar Andersen kommer til å gjødsle de beste jordene i Indre Billefjord, men han tror ikke på noen fullgod 2. slått som man ser lenger sør i landet.

– Det blir ikke to fullgode slåtter, men det ligger an til en god håslått, forteller Andersen, som investerte i melkerobot for noen år tilbake.

– Det er en helt ny hverdag.

I Alta regner bondekollega Johnsen med å beite på jordene nært gården. Dermed det blir ikke to runder med slåmaskinen på han i år.

– Vi skal være glade hvis det blir en til innhøsting. Så du kan skrive at det blir 1,2 slåtter på meg i år.

Artikkeltags