Ungdommer terroriserer byen: Hærverk, drikking og trusler

MENINGSLØST: – Mye av skadeverket i Alta er unyttig og meningsløst, og dette er klassiske pøbelstreker som går altfor langt, sier politiførstebetjent, Håvard Martinsen, ved lensmannskontoret i Alta.

MENINGSLØST: – Mye av skadeverket i Alta er unyttig og meningsløst, og dette er klassiske pøbelstreker som går altfor langt, sier politiførstebetjent, Håvard Martinsen, ved lensmannskontoret i Alta. Foto:

Skader for flere hundre tusen: – De har null respekt for voksne.

DEL

Politiet i Alta ser med bekymring på den økte problematikken med hærverk utført av ungdomsgjenger i Alta. Mandag ble parkeringskjelleren og biler på Parksenteret sprayet ned med pulverapparat. Tirsdag skjedde det samme i Sparebank 1.

Det var Altaposten som først omtalte saken.

– Mye av skadeverket er unyttig og meningsløst, og dette er klassiske pøbelstreker som går altfor langt, sier politiførstebetjent, Håvard Martinsen, ved lensmannskontoret i Alta.

I enkelte perioder har det vært mye av denne typen skadeverk i Alta, og Martinsen tror det er sammensatte årsaker til hvorfor ungdom oppfører seg slik.

LES OGSÅ: – Dette er på ingen måte representativt for majoriteten av unge i Alta

Sprayet en minibank

Det var tidlig onsdag morgen hvor politiets operasjonssentral i Finnmark politidistrikt opplyste på Twitter at de undersøker skadeverk mot Sparebank1 i Alta.

– Noen har tømt et pulverapparat der minibanken er. Vi har vitnebeskrivelser og tips i saken. Vi regner med at saken bli oppklart, sa politiets operasjonsleder Ann Rigmor Søderholm onsdag.

Torsdag er saken fremdeles under etterforskning, og politiførstebetjenten kan fortelle at det ble utført en ransakelse på en adresse i går, men han kan ikke gå inn i detaljer på hva som kom ut av den.

– Vi jobber videre med spor i den saken, forteller Martinsen onsdag morgen.

SKADEVERK: Noen skal ha tømp pulverapparat på banken.

SKADEVERK: Noen skal ha tømp pulverapparat på banken. Foto:

Tror ikke de skjønner alvoret

– Har dere noen teorier om hvem som kan stå bak de siste ukers skadeverk?

– Vi har et godt samarbeid med foreldre, Alta ungdomssenter og andre som jobber med unge i byen, men det er vanskelig for oss å si hvem som står bak dette. Så langt er det ingen som har blitt dømt for slike forhold, forteller Martinsen.

Han påpeker at politiet jobber hardt med å få en slutt på dette.

– Men har ungdom i Alta for lite å gjøre på fritiden?

– Godt spørsmål. Jeg tror at dersom man i tidlig alder opplever at visse rettigheter har blitt tatt fra deg så ender man raskt opp i opposisjon. Dette kan igjen føre til en rask eskalering, påpeker Martinsen.

Han tror også at flere av ungdommene som utfører skadeverk ikke ser alvoret i det de gjør.

– At andre faktisk lider på grunn av slikt hærverk er nok ikke noe de tenker over, sier Martinsen.

Enorm ryddejobb

Tor-Even Stamnes er avdelingsleder i Newsec, som har ansvaret for drifta av bygget. Han er oppgitt over hærverket som ble utført mandag, og sier at de har en stor jobb med å rydde opp foran seg.

– Nå i første omgang har vi kontaktet forsikringsselskapet, og en takstmann har vært her. Hele parkeringsanlegget må rengjøres, og vi vet ennå ikke om det har kommet pulver nedi det elektriske anlegget, sier Stamnes.

– Du nevnte i går at det var skader på 100.000 kroner, men det kan være høyere?

– Jeg skjøt nok litt fra hofta der, for vi har ikke fått en konkret takst. Men det kan være mye mer, sier Stamnes.

Mandagens hærverk er ikke første episoden på Parksenteret, men det er første gang i Parkeringshuset.

Slik så det ut i parkeringsanlegget til Parksenteret etter at noen hadde pulverisert garasjen med en brannslokningsapparat. Skadeomfanget er stort.

Slik så det ut i parkeringsanlegget til Parksenteret etter at noen hadde pulverisert garasjen med en brannslokningsapparat. Skadeomfanget er stort. Foto:

Har hærverket på overvåkningskamera

– VI hadde en hendelse i oktober i 2017 hvor noen forsøkte å tenne på papirdispensere på toalettene våre midt på dagen en lørdag. Det kunne gått riktig ille, men heldigvis funket sprinkleranlegget godt, forteller han.

– Hva gjør dere nå fremover for å hindre flere slike hendelser?

– Vi har gjort endringer på åpningstider, engasjert Securitas for å bistå oss, i tillegg til at vi har vedtak på at vi kna bortvise enkelte personer fra senteret, forklarer Stamnes.

Hærverket i parkeringskjelleren er filmet på overvåkningskamera.

– Vi har alt på film, og de som har utført dette gidder ikke engang å forsøke å skjule sin identitet. Jeg tror de gir helt blanke, i og med at slike ting blir lagt ut også på sosiale medier for å vise frem det de har gjort, forteller Stamnes.

Null respekt

Amfi i Alta har siden høst i fjor opplevd flere hendelser med skadeverk, tagging, forsøpling og ungdommer som har vært tydelig beruset og ufine på senteret.

– Vi har mye mer personell på jobb, begynte med det i løpet av høsten 2017 da hendelsene eskalerte, forteller driftsleder på Amfi i Alta, Ove Thomassen.

Han mener holdningene til ungdommene er langt ifra akseptabelt.

– De har null respekt for voksne og reglene på senteret. Vi har opplevd flere trusler når de har blitt bedt om å forlate senteret, og flere spiller grovt på regelverket i og med at de er mindreårige, forteller Thomassen.

Han påpeker at de kjenner godt til hvem disse ungdommene er, og at det er en gruppe på tre personer som er gjengangere. Disse er nå utvist fra Amfi.

– Nå har vi oppdatert overvåkningsanlegget slik at vi kan få litt mer kontroll, forteller Thomassen.

Han synes det er håpløst at de har blitt nødt til å bruke så mye tid og penger på disse ungdommene.

– Det har vært enormt med overtid den siste tiden, og vi savner nå noen flere sanksjonsmuligheter, avslutter han.

Artikkeltags