Her var det stinn brakke: – Fantastisk!

BLID: En strålende fornøyd Målfrid Baik, direktør i NHO Arktis. I bakgrunnen holder Svanhild Pedersen fra Finnmarksløpet innlegg.

BLID: En strålende fornøyd Målfrid Baik, direktør i NHO Arktis. I bakgrunnen holder Svanhild Pedersen fra Finnmarksløpet innlegg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Drivkreftene i Nord-Norge møttes til diskusjon, sushi og kaffeslabberas.

DEL

– Jeg syns det har gått veldig bra, hvis man tar høyde for flykanselleringer og sykdom. Vi har måttet omrokere litt, men alt i alt har det gått bra.

Det forteller Målfrid Baik. Hun er direktør i NHO Arktis, og de holdt sin årskonferanse i Alta fredag. I samarbeid med Finnmarksløpet, Alta Næringsforening og Laks er viktig for Finnmark ønsket de velkommen til Scandic sine lokaler.

– Vi har 270 deltakere her, og det syns jeg er bra.

Og på selveste kvinnedagen 8. mars var det også flest kvinner påmeldt til arrangementet.

– Det gjør meg veldig glad når jeg vet at kvinneandelen er så høy, for disse temaene vi tar opp er helt avgjørende for fremtiden vår. Også er det helt avgjørende at kvinnfolk er med på å sette premisser for hvilken fremtid vi skal ha.

Fremtiden vår, hvordan ser den ut?

– Vi må jo leve av blant annet de naturressursene vi har, og så skal det hele tiden legges trykk på at det skal man gjøre på en mest mulig bærekraftig måte. Samtidig handler det om dette med sosial bærekraft, hvilket samfunn skal vi ha, og hvordan skal vi leve det gode liv. Også handler det om økonomi.

Hvordan skal vi leve det gode liv i Finnmark?

– Styrken i Finnmark er jo at man har levd for og av naturen. Utfordringen er faktisk den viktigste ressursen, nemlig mennesker. Vi blir færre og vi blir eldre. Slik at dette med attraktivitet og omdømme for å tiltrekke seg folk blir viktig.

SJØMATNÆRINGA: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge i samtale med Jessica Lien Johnsen, business controller Grieg Seafood Finnmark og Helene Jakobsen, kvelitetsansvarlig Båtsfjordbruket. Samtalen ble ledet av Roger Pedersen.

SJØMATNÆRINGA: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge i samtale med Jessica Lien Johnsen, business controller Grieg Seafood Finnmark og Helene Jakobsen, kvelitetsansvarlig Båtsfjordbruket. Samtalen ble ledet av Roger Pedersen. Foto:

Forlater aldri Nord-Norge

Hva er attraktivt med å bo i Finnmark? Hvilken næring tiltrekker seg folk?

– Du sier næringen i entall. Jeg tror ikke vi skal ikke lete etter en næring som skal bære alt. Der har vi gjennom tiår opplevd hvor sårbare vi er, for eksempel da vi var veldig avhengig av fiskerinæringen. Den er kjempeviktig i dag, og kommer til å være det i all fremtid, men vi må basere oss på flere næringer. Først da vil vi rekruttere folk. Vi vil ha for eksempel par til å komme opp, da må det være jobbmuligheter for begge, forteller Baik mens sushi-brettet kommer på bordet i Scandic-lokalene.

– Sjømatnæringa er det som står for det meste av eksportverdiene våre her. Det er en helt avgjørende næring for Finnmark, samtidig som vi har flere andre viktige næringer også. Sjømatnæringer bidrar til arbeidsplasser i andre næringer, for eksempel innenfor bygg og anlegg og transport. Alle disse ringvirkningene er kjempeviktige.

Selv flyttet Baik i ung alder til Vadsø med sin eksmann. Han hadde fått seg jobb, men ikke hun.

– Ting ordner seg, det var det jeg tenkte da, sier hun smilende.

– Jeg er vokst opp på Geilo, men har bodd lengst i nord. Min mor kommer fra rett utenfor Vadsø, så Finnmark har alltid vært nært meg. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg aldri skal forlate nord, forteller Baik.

LUNSJ: Blant annet Sushi, med laks fra Finnmark, sto på menyen under NHO-konferansen fredag.

LUNSJ: Blant annet Sushi, med laks fra Finnmark, sto på menyen under NHO-konferansen fredag. Foto:

Stolt, imponert og litt rørt

Og det ordnet seg jo for NHO-direktøren, som forteller at det har vært nok å gjøre i forkant av konferansen.

– Det er mye jobb. Men for året har vi også nå for første gang et samarbeid Grieg Seafood og Finnmarksløpet, og Alta Næringsforening. Det er en styrke.

Apropos Finnmarksløpet. En happening som har skapt enorme positive ringvirkninger for Finnmark i form av reiseliv og turisme.

– Man blir jo både stolt, imponert og litt rørt. At hele verden ser på dette er helt fantastisk!

Andre aktører og næringer representert på konferansen var:

  • Hilde Skorpen, avdelingsdirektør Næringslivsseksjonen i Utenriksdepartementet.
  • Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg
  • Linda Beate Randal, direktør i Innovasjon Norge Arktis
  • Arvid Moss, president NHO
  • Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges Arktiske Universitet
  • Geir Ove Ystmark, administrerende direktør Sjømat Norge
  • Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk Olje og Gass
  • Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv
  • Trond Hanssen, konserndirektør Finnmark i SpareBank 1 Nord-Norge
FOLKSOMT: Det var 270 i konferansesalen til Scandic fredag.

FOLKSOMT: Det var 270 i konferansesalen til Scandic fredag. Foto:

Artikkeltags