Siste helga i juli braker det løs nok en gang for Kunesdagan. Festivalen som av mange omtales som verdens minste, lover underholdning til både store og små.

I år skal sametingspresident Aili Keskitalo tar seg av selv åpninga av festivalen torsdag.

– Vi er i ett sjøsamisk område og under åpningen får vi høre presidenten snakke om det sjøsamiske, sier festivalsjef Alf Edvard Masternes.

Mye i programmet

Av andre aktiviteter kan det nevnes VM i kongekrabbefiske, brettspillet Sáhkku, spleising av tau og fotball på kunstgress, melkespannkasting, andeløp, fiskekonkurranse og sommergudstjeneste. Oppmøtte vil også få lære litt mer om redning. Her vil Lebesby brannvesen, hjelpekorps, redningsskøyta og Sea King-en være på plass lover festivalsjefen.

Hovedattraksjonene for mange er nok artistene. Nylig fikk de signert KEiiNO. De slo seg opp etter å ha gått seirende ut av Melodi Grand Prix med soleklar margin.

– Låten «Spirit in the Sky» var en halv uke etter finalen fremdeles # 1 iTunes og streamer 150.000 om dagen. På Youtube er låten sett over 2 millioner ganger, sier Alf Edvard Masternes.

 

Håper på godt oppmøte

Mari Boine er også finne i årets program. Festivalen har jobbet lenge med å få henne til Kunes. I år klaffet det.

– Vi har hatt veldig flaks med å få de artistene på kveldstid. Det er en god variasjon på bookingen. Vi har ulike sjangre, og ikke minst med oss artistlister fra Finnmark og artister som har tilknytning til fylket, sier Masternes.

Og legger til:

– Jeg håper at publikum setter pris på det vi har fått til, og at det blir et godt oppmøte. Dette blir bra. Jeg gleder meg i alle fall.

Plakaten

Det aller mest i programmet er spikret, men det vil komme ett til to navn til på plakaten, ifølge festivalsjefen.

Her er plakaten så langt for Kunedagan:

Bernth-Harry Eliassen og Humming Beez (Nordvågen/Kvinnherad)
Mari Boine Trio (Karasjok/Porsanger)
Klish Akustisk (Lakselv/Tromsø)
AlexP (Kjøllefjord)
Norwegians Creedence (Alta)
Rolffa Feat GM (Hammerfest og Karasjok)
Superfly (Vadsø)
Helt Blank (Lakselv og Børselv)
KEiiNO (Kautokeino/Oslo)