Discoverys «reality» fra Veidnesklubben

VISES PÅ TV: Discovery Channel har laget TV-program om gjengen på Veidnes. Artikkelforfatteren mener å kunne påpeke flere feil i serien.

VISES PÅ TV: Discovery Channel har laget TV-program om gjengen på Veidnes. Artikkelforfatteren mener å kunne påpeke flere feil i serien. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Bedømt etter de gjengitte sitatene viser serien en FORFALSKET virkelighet, skriver artikkelforfatteren.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Discovery Channel skal visstnok nå på forsommeren vise sin tidligere annonserte reality-serie fra Veidnesklubben. Et filmteam gjorde i fire måneder i vinter opptak for en programserie på 6 x 40 minutter. I fysisk lengde tilsvarer seks slik programmene 3 - tre – vanlige helaftens spillefilmer!

Allerede i den første omtalen av prosjektet, i NRK Finnmark den 18. november 2016, ble det magnifike ved filmplanene poengtert: «Med fiskeri som bakteppe skal lille Veidnes i Lebesby kommune gjøres kjent for hele verden. I neste uke starter Discovery Channel innspillingen av en TV-serie i bygda med drøye 50 innbyggere.»

Den umåtelige Svein Vegar Lyder ble presentert som realityseriens hovedperson, og i forhåndsomtalene beskriver Discovery ham og hans innsats slik: «I Arctic Waters, (som er seriens tittel) følger vi norske «Svenne» og hans familie, som kjemper for å gjenopplive den nesten utdødde fiskerlandsby Veidnes med kun 30 innbyggere i det nordligste Norge.»

Discovery nevner i tre pressemeldinger om serien kun Svein Vegar Lyder og hans samboer og sønn som deltakere.

Lyder sjøl sier til iFinnmark den 28. februar: «Jeg har vært i vinden og jobbet med fiskeri siden jeg var guttunge (og) kan vise verden hvordan norsk fiskerinæring fungerer.»

Discovery påstår at det er Lyder med sin sønn og samboer som skal «redde Veidnes … Lykkes det Svein Vegar Lyder å gjenopplive det nesten utdødde fiskeværet og bygge opp en fiskeflåte? … Finnes det menn som vil bli fiskere og risikere sin tilværelse for å være med på å gjøre Svennes drøm til virkelighet?»

I tre korte pressemeldinger – på norsk, dansk og svensk - om reality-serien presenterer Discovery flere underlige påstander:

Nr. 1: «For 25 år siden la fiskeribedriften ned sin virksomhet og folk flyttet fra Veidnes.»

Faktum: Da den daværende fiskeribedriften la ned sin virksomhet, ble bygda ble IKKE fraflytta, og antallet av innbyggere har aldri vært under ca. 25 personer.

Påstand nr. 2: «Lyder har tydd til uortodokse metoder og invitert frihetslengtende fiskere fra hele Europa og gitt arbeidsløse ungdommer jobb.»

Kommentar: Jasså! Hvor hen på Veidnes finner vi de «frihetslengtende fiskerne fra Europa» og de «arbeidsløse ungdommene»?

Påstand nr. 3: «Realityserien … viser den uforfalskede virkeligheten …»

Faktum: Bedømt etter de gjengitte sitatene viser serien en FORFALSKET virkelighet.

Og jeg siterer fra en dansk forhåndsomtale:

Påstand nr. 4: «Farvannet omkring polarcirklen hører til de mest dødbringende områder i verden. Hvert år mister hundrevis av fiskere livet i kampen mod det frådende hav.»

Altså: I omtalen av en dokumentar som angivelig beskriver fiskeriene i Barentshavet, og der Svein Vegar Lyder spiller hovedrollen, påstår Discovery at «hundrevis av fiskere mister livet.»         

Kommentar unødvendig.

Påstand nr. 5, her sitert i sin danske utforming: «Bølgerne er store og opsluger hurtigt de alt for små fiskerbåde.»

Kommentar: Som en generell påstand om Barentshavet er den absurd, men ett svar er dette: Det eneste område der havet «opsluger små fiskerbåde» er Svein Vegar Lyders hjemmehavn på Veidnes, der det jevnlig hender at havet bokstavelig talt – også i blankstilla - «opsluger» sjarker, de bare dratter rett til bånns. Den siste av disse havaristene ligger nå på tiende uke fremdeles på botnen midt i havnebassenget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags