Ny teknologi skal gjøre laksetransporten mer effektiv

NY TEKNOLOGI: I den finske byen Kaustinen har to laksetrailere vært på verksted og fått installert sensorer som måler friksjon.

NY TEKNOLOGI: I den finske byen Kaustinen har to laksetrailere vært på verksted og fått installert sensorer som måler friksjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Nylig fikk to trailere som vanligvis transporterer laks fra Norge til Helsinki installert inn ekstraordinært utstyr.

Sensoren som er montert under trailerne sender et lyssignal ned på veien og registrerer hvordan veien reflekterer dette signalet. På den måten blir Statens vegvesen løpende oppdatert om føret på veiene.

– Sensoren sender kontinuerlig inn data om føret på veien, slik at vi kan vite om det er tørt, vått eller isete, forteller prosjektleder Gunn Sissel Dobakk i Statens vegvesen til Nordlys.

Det skriver Nordlys.

Todelt prosjekt

Målet med prosjektet er todelt. Først og fremst vil teknologien bidra til å gjøre transporten mer effektiv og forutsigbar.

– Det vil hjelpe transporten, øke framkommeligheten og bidra til at de som kjører trailerne kan planlegge og vite at de kommer fram i henhold til det som er planlagt. Teknologien alene vil ikke gjøre transporten raskere, men med flere tiltak og summen av analysene vil det bli bedre, sier Dobakk.

Etter hvert vil dataene også brukes for å hjelpe de som brøyter og strør veiene.

– Tanken er at vi skal kunne bruke informasjonen til å kunne sørge for at de som skal strø og brøyte veiene drar ut tidlig nok, sier Dobakk.

Fornøyde

Til nå er det kun to trailere som har fått påmontert den nye teknologien, men planen er at det skal bli enda flere. Dobakk er så langt veldig fornøyd med det nye utstyret.

– Disse sensorene ble påmontert for en måned siden, men de har vært testet ut tidligere lenger sør. Vi er så langt fornøyde, og er alltid ute etter å forbedre framkommeligheten, sikkerheten og miljøet på veiene ved bruk av ulik teknologi. Det gir bare fordeler.

Artikkeltags