(Nordlys)

- Jeg har ingen gode nyheter å komme med, dessverre, sier meteorolog Bjart Eriksen når han oppsummerer værvarselet den kommende uka. Han har spesialisert seg på å gi månedsvarsel ved blant annet bruk av amerikanske værmodeller.

Heller ikke resten av juli tror han det kommer til å bli noe godt sammenhengende sommervær i nord. Bare en dag av og til innimellom gråværet. Sola kan også titte fram i korte perioder på de mange gråværsdagene vi har i vente.

I slutten av mai kom Bjart Eriksen med dystre værvarsel for juniværet. Og han fikk i stor grad rett.

LES MER: Varsler normalt nordnorsk junivær

Den første uka blir det vekslende vær med en god del skyer og forholdsvis lave temperaturer for årstiden. Været blir bedre jo lenger inn fra kysten man kommer. For eksempel vil det bli bedre vær på Finnmarksvidda enn på kysten. Det blir også bedre jo lenger sør i Nord-Norge man kommer. Området ved Mo i Rana får kanskje det beste sommerværet i nord, men heller ikke der får de det Bjart Eriksen vil kalle godt sommervær. Det blir forholdsvis kjølig i byene Bodø, Harstad og Tromsø ute ved kysten lenger nord.

Årsaken til det begredelige sommerværet i nord, er at høytrykkene blir liggende over Sør-Skandinavia. Det gir pålandsvind mellom sørvest og nordvest i Nord-Norge. Og de drar med seg skyer, nedbør og lavere temperaturer.

Aller helst skal høytrykkene ligger over Kolahalvøya for at vi skal få fint sommervær i nord. Eller over Nord-Skandinavia.

- Det er ingen høytrykk i sikte over Kola, sier Bjart Eriksen etter å ha studert værmodellene.

Han anbefaler nordlendinger som er ute etter godt sommervær, om å dra sørover eller østover. For området ved Bottenviken sier prognosene i overkant av 20 grader og lite nedbør.

Det ser i øyeblikket heller ikke lovende ut for augustværet. Men Eriksen understreker at modellene er langt mer usikker så langt fram i tid. Bare for noen dager siden, så det langt bedre ut for augustværet i nord. Da forventet man at høytrykkene skulle komme lenger nord. Men så endret prognosen seg for noen dager siden. Høytrykkene blir liggende over Sør-Skandinavia. Eriksen trøster oss med at augustprognosene kan endre seg på nytt.