Nå blir det meste hvitt igjen: – Kan komme opp til 40 centimeter med snø

NEDSNØDD: Nå er det for noen av oss bare å finne fram snøbørsten igjen. Illustrasjon.

NEDSNØDD: Nå er det for noen av oss bare å finne fram snøbørsten igjen. Illustrasjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjekk hva politiet sier om dekkskifte.

DEL

Godværet som er i Finnmark vil ta en ende søndag. Et lavtrykk fra Finland vil nemlig treffe norskegrensa og bruke et døgn på å passere over fylket før den trekker ut i havet, ifølge meteorolog Sjur Wergeland hos Vervarslinga for Nord-Norge

– Søndag ettermiddag vil det snø på vidda og søndag kveld vil det snø i fjordstrøkene. Søndag kveld og natt til søndag vil det stå på som verst, sier Wergeland.

Store mengder

Det er ikke snøbyger med opphold inn imellom meteorologen melder – men kontinuerlig snø fra kveld til morgen. Man risikerer at enkelte steder får en del snø: Mellom 20 centimeter og opp til 40 centimeter på de områdene som får mest.

– Kanskje er 40 centimeter å ta litt hardt i, men det vil være lokale variasjoner. Hvilke steder som får mest snø er vanskelig å si med denne vindretningen, men kanskje kommer det minst nedbør i Øst-Finnmark – men de får nedbør også der, sier Wergeland.

I områder som er nær havet vil nedbøren kunne komme i form av sludd.

Meteorologen har ikke skiftet dekk

1. mai er dagen man etter lovboka skal skifte om til sommerdekk, om værforholdene tillater det. Wergeland legger ikke skul på at han selv ikke har lagt om dekkene.

– Man skal tenke på værforholdene. Jeg har selv ikke skiftet – det bør man ikke gjøre i Finnmark heller, om man skal bruke bilen, sier den Tromsø-ansatte meteorologen.

Dette sier politiet om dekkskifte

Hva så med den årlige usikkerheten om at politiet kan være ute på veiene og skrive ut piggdekkgebyr allerede fra 1. mai da? Politiets operasjonsleder Jan-Arne Pettersen sier at bilistene må vurdere dette selv.

– 1. mai står som den lovmessige datoen, men det utvises skjønn. Fram mot 17. mai er den tiden vi kan bli overrasket av snø og glatt veibane, sier han.

Skal man kjøre over fjelloverganger gjelder det å vekte når tid på døgnet man kjører opp mot været som er, ifølge han.

Frykter ikke kaos på veiene

Den gode nyheten opp i alt dette er det ikke følger sterk vind med nedbøren. Det er ikke gitt av fjellovergangene vil bli rammet som følge av snøværet.

– Jeg er usikker på om det blir stengte veier. Det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av snø, avslutter meteorologen.

Artikkeltags