Værmelderen har dårlig nytt: – Det er kanskje brutalt å si det

SNUR SNART: Enn så lenge er høstværet over Finnmark fint, men snart snur det og vinterdekkene må på.

SNUR SNART: Enn så lenge er høstværet over Finnmark fint, men snart snur det og vinterdekkene må på. Foto:

Nyt det gode søndags-været, for allerede mandag snur det.

DEL

Etter at restene av en gammel tropisk syklon den siste tiden har ligget som et lavtrykk med regn og vind i Sør-Norge – har vi i nord kunnet nyte syklonens bakkant med godvær og varme vinder.

Men over helga er det slutt. Da blir vi finnmarkinger brått minnet på at det faktisk er høst, og at vinteren er like om hjørnet.

– Det er kanskje brutalt å si det, men nå er det faktisk på tide at folk finner fram vinterdekkene – og det allerede fra tirsdag, sier statsmeteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge Eirin Arnesen.

GLATT: Allerede fra tirsdag meldes det om sludd i lavlandet. Arkivbilde.

GLATT: Allerede fra tirsdag meldes det om sludd i lavlandet. Arkivbilde.

Frostnatt

Natt til søndag ble det målt minusgrader og frost flere steder i Østfylket.

– Det er ingen tvil om at vi går mot vinter. Fra mandag snur vinden til nordøst – med ulik styrke, fra frisk bris til liten kuling. Og med nordausten synker temperaturene.

Fra tirsdag melder Arnesen om nedbør som kommer som sludd i lavlandet og legger seg som snø i høyden.

Bør legge om

– Det er litt usikkert hvor lavt snøen legger seg, men om du skal kjøre over fjellovergangene i løpet av uka, bør du legge om til vinterdekk.

Meteorologen advarer også bilister som skal tidlig på jobb om morgenen, fordi veiene i lavlandet også kan være glatt av rim og nattefrost.

– Vi pleier å advare bilister før det første snøfallet. Og nå er det på tide med en slik advarsel. Vinteren er i anmarsj og det er på tide med dekkskift. Det er den harde virkeligheten, sier Arnesen.

Stiger igjen?

Samtidig kan det være at temperaturene stiger noe inn mot neste helg.

– Tendensen viser at temperaturene kan stige noe i slutten av uka, men det er lenge til neste helg og vi har en ustabil værsituasjon. Så disse prognosene er usikre, sier statsmeteorolog Eirin Arnesen.

Artikkeltags