TRO OG OVERTRO: – Jeg gruer meg faktisk litt til å sove over, og er spent på om en skeptiker som meg selv faktisk vil oppleve noe utenom det vanlige. I tillegg er jeg en pyse og reddhare som fra før av er redd for mørket.

Det sier iFinnmark-journalist Anita Bakk Henriksen dagen før innsjekk på Coop Prix i Havøysund.

– Følelsen i kjelleren er grusom

Etter forrige Tro og overtro-sending på Skytterhuset i Hammerfest var ferdig, ba iFinnmark om tips til hvor neste tur skulle gå. Coopen, som de kaller det lokalt, var et av stedene som ble nevnt.

Kristin Kaspersen begynte på cooperativet i sentrum av Havøysund som 15-åring i 1984. I et intervju med iFinnmark i november i fjor, fortalte hun om hvordan hun og andre ansatte vegret seg til å gå i garderoben i kjelleren av Coop-bygget.

– Følelsen i kjelleren var og er rett og slett grusom.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Hun nevnte også andre hendelser i butikken som de ansatte ikke fant noen forklaring på.

– Særlig var det varer som flyttet på seg. Vi skyldte på kundene og sa til hverandre at det helt sikkert var dem som hadde lagt ting i frysa eller kjøla, ting som på ingen måte hører hjemme her. At det var kundene som til stadighet flyttet bleiepakkene over til motsatt hylle.

Direktesending

Kristin Kaspersen og hennes kollega Kathrin Kristensen blir gjester under direktesendingen som vil foregå på iFinnmark.no fra torsdag klokken 21.

– I sendingen skal vi ha med oss to av de ansatte på Coopen som begge har opplevd uforklarlige hendelser der. Det handler om panteautomaten som lever sitt eget liv, følelsen av at det er noe annet eller andre i rommet, og skygger som minner om en mann. Her er det ikke snakk om bare én eller to ganger, men episoder over flere år. Garderoben blir også beskrevet som aktiv, og flere ansatte går ikke ned dit. En endte faktisk opp med å slutte på Coopen fordi hun følte at noen dyttet henne ned trappen ved flere anledninger, forteller Bakk Henriksen.

LES OGSÅ: De takket nei til Åndenes makt, men skulle gjerne hatt noen til å rense hotellet: – Jeg har sett konturene av han flere ganger

LES OGSÅ: Har samlet tusenvis av historier: - Er ikke i tvil om de som har opplevd overnaturlige ting - snakker sant

I tillegg gjester tidligere Måsøy-ordfører – og tidligere ansatt på Coopen – Gudleif Kristiansen studioet, samt Ellen Marit P. Sara fra Alta.

– Hun har jobbet med overnaturlige hendelser i mer enn 10 år. Hun har tidligere uttalt at hun ser døde, kan rense hus, lese mennesker, fjernheale, stoppe blod og finne mennesker, dyr eller gjenstander som er savnet. Hun sier det er sterke krefter hun jobber med, men hun ser på det som Guds kraft som virker via henne, utdyper Bakk Henriksen.

Og så standardspørsmålet: – Er du overtroisk?

– Nei, jeg er ikke spesielt overtroisk, men klarer samtidig ikke å være bombastisk på at det ikke kan finnes mer der ute enn det vi mennesker kan se og ta på. Samtidig har jeg heller aldri opplevd noe selv, og har for eksempel aldri hatt hendelser i eget liv knyttet til mennesker jeg mistet i ung alder. Jeg er heller ikke religiøs, så det er nok en sammenheng der, svarer iFinnmarks journalist.

– Så får vi se om denne natta kan endre dette synet for meg. Det blir i alle fall veldig spennende.

Tar nykjerra til Havøysund

Når iFinnmarks splitter nye videobil inntar Havøysund torsdag, er det igjen med redaktør Stian Eliassen bak rattet. Han var produsent under forrige sending, og er det igjen denne gangen.

– Første utgave av Tro og overtro-konseptet falt absolutt i smak hos våre seere, og interessen var høy. Det var derfor ingen tvil om at dette måtte vi gjenta. Denne gangen har vi et spennende utgangspunkt i Havøysund, og vi gjør det ikke mindre denne gang. Også nå blir det en drøss kameraer, ja til og med varmesøkende kameraer. På denne måten vil butikken og det som eventuelt måtte skje der skal kunne sees fra mange vinkler, sier Eliassen.

Her kan du følge direktesendingen fra Coopen minutt for minutt fra klokken 21 torsdag.

Hvor skal vi neste gang?

Er det et bygg eller et sted i Finnmark som alltid har gitt deg en dårlig følelse? Har du hørt at det skjer uforklarlige ting der? Send en e-post til tips@ifinnmark.no med ditt ønske og en forklaring på hvorfor vi bør sende direkte fra nettopp der. Merk e-posten med «Tro og Overtro», så velger redaksjonen ut neste lokasjon for overnatting.

Se opptakene

Gikk du glipp av sendingen fra Skytterhuset i Hammerfest? Her finner du opptakene som er tilgjengelige for alle våre abonnenter:

Sendingen i sin helhet: Tro og Overtro på Skytterhuset

Her finner du flere klipp fra sendingen:

Helle på nattlig besøk hos klarsynte Reidun: – Det er noen som flytter på møblene der oppe, hørte du det? Jeg går ikke opp igjen!

Slik driver prestene ut spøkelser: Har utarbeidet egen ordning

Skremmende på skytterhuset: - Jentene var likbleke, gråtende, skjelvende. Var nesten ikke i stand til å snakke