Gå til sidens hovedinnhold

Alle ville sikre seg en bit av Lanas kaker

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter 15 års fravær, stilte Lana Mathisen opp med tradisjonsrike vardøkaker lørdag. Dem var det mange som hadde savnet.

– Hva slags kake er det, er det saltkake?

– Hvor mange stykker kan jeg ta, kan jeg ta fem?

– Jeg vil så gjerne ha med meg et stykke til mamma, hun sitter hjemme i dag.

Det er lørdag ettermiddag i matfestivalteltet utenfor Vardø videregående skole, og det er ikke mange minuttene siden Lana Mathisen entret disken med fat på fat av nybakte kaker.

Her er den typiske vardøkaken, nemlig saltkake, tebrød og epleterte, og alt bakt etter gamle oppskrifter fra Mathisens familie. Fram til år 2000 holdt hun nemlig liv i familiebakeriet Martinusen bakeri, bakeriet som ble åpnet i 1917, drevet av Lanas besteforeldre og foreldre. Men så kom nedgangstidene, og Lana søkte en tryggere jobb.

– Jeg drev bakeriet alene i ti-elleve år fram til år 2000. Da var det en spesiell situasjon i Vardø, og jeg begynte å jobbe i bank i stedet, sier hun.

Ivrig kakemons

Men etter hvert gikk ferden fra bank til Vardø videregående skole, der hun har lært mang en elev sin bakekunst. Og nå var det altså tid for at den vanlige vardøværing skulle få smake. Etter en drøy halvtime er alle kakestykkene borte.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle komme så mange! Hadde jeg visst det, hadde jeg startet bakingen i går, sier Lana.

En av dem som sikret seg en kakebit, er Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som på sedvanlig vis har vendt hjem til Vardø under Pomorfestivalen.

– Jeg husker kakene godt fra barndommen. Bestemoren til Lana var helt fantastisk. Skulle du ha fem, fikk du seks, og skulle du ha ti, fikk du tolv, forteller Pedersen.

Jobber i ferien

Mannen som har fått bakeriet til å gjenoppstå denne lørdagen, er varangerkokken Tor-Emil Sivertsen. Bakeriet er en av mange poster på programmet til den nye matfestivalen, som også har gått over all forventning, forteller han.

– Jeg hadde jo håpet at det skulle bli bra, men når jeg ser på tallene, så ser jeg at det har blitt veldig bra. Også er det gode tilbakemeldinger fra folk, så jeg håper at vi kan få til dette årlig. Det tror jeg vi kan, sier han.

Matfestivalen har foregått i to telt, der ulike produsenter fra Nord-Norge har vist seg fram i det ene, mens mat av lokale råvarer har blitt tilberedt og solgt i det andre. En av dem som har stått for matlagingen, er Anders Sletten, som til vanlig jobber på gourmetrestauranten Hoelstuen i Harstad.

– Jeg har egentlig sommerferie, så da sa jeg ja da sjefen min ville at jeg skulle bli med på dette. Man lærer mye når man jobber med andre folk, og her er de fantastisk dyktige, sier han.

Sang for brudeparet

Tor-Emil Sivertsen synes hele festivalen har vært full av høydepunkter. Fredag satte Jørn Hoel kronen på verket, med både matlaging og konsert for et fullsatt telt. Både Hoel og Sivertsen fortsatte videre til bryllupsjobb i Hamningberg, forteller Sivertsen.

– Jørn Hoel ble med og spilte tre låter for brudeparet, forteller han, som selv sto for maten, midt oppe i festivalkjøret.

– Det handler om god logistikk, vi har hatt et team på 25 stykker. Men så ble det også en 18 timers vakt fredag, jeg var i seng to, også måtte jeg opp klokka sju. Det føles som jeg har vært på fest og sprunget maraton. Nå har ikke jeg gjort det, men jeg antar at det er sånn det føles, sier han.

Kommentarer til denne saken