Vegard: – Per, du fortsetter trenden som vi har kalt et ran. Men det er oppbrukt. Vi er mer voldtatt med ei slegge i ræva. En hel kyst. Gratulerer!

  Artikkelen er over 1 år gammel

  Fiskeridepartementet svarer at Sandberg kommer til Vardø i mai for å snakke om fiskeripolitikk, og at Vegard Bangsund er velkommen på folkemøte.

  DEL

  Kystfisker Vegard Bangsund, fra Vardø, er som mange andre langs kysten, misfornøyd med fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) fiskeripolitikk.

  – Jeg vet at han har briller, men at han også er tunghørt hadde jeg ikke trodd. Det er mer enn 20–30 mann som er misfornøyde, sier Bangsund.

  Reaksjonen kommer etter at Per Sandberg har uttalt at han ikke har merka noe til et kystopprør, etter at hans nye forslag om å fjerne bearbeidings-, tilbuds- og aktivitetsplikten mot en avkorting på 20 prosent i torskekvotene.

  Se lengre videointervju med fiskeren øverst i saken.

  LES OGSÅ: Kystopprøret er i gang: Ordførere varsler flere demonstrasjoner

  Velkommen på folkemøte

  I en e-post til iFinnmark skriver Nærings- og fiskeridepartementet at fiskeriminister Per Sandberg kommer til Vardø i mai for å snakke om fiskeripolitikk, og at Vegard Bangsund er velkommen på folkemøte.

  Videre skriver de at fiskeriministeren planlegger tre folkemøter, I Vardø, Hammerfest og Melbu. Departementet jobber fortsatt med å finne datoer som passer med statsrådens øvrige program og reiser.

  LES OGSÅ: Ministeren har fått flere torskehoder i posten. Nå vil han møte «kystopprørerne» ansikt til ansikt

  (Artikkelen fortsetter under.)

  SKUFFET: Alt Vegard Bangsund ber om er at fisken i havet skal komme Vardø-samfunnet til gode.

  SKUFFET: Alt Vegard Bangsund ber om er at fisken i havet skal komme Vardø-samfunnet til gode. Foto:

   

  Mer enn et par stykker

  – Det eneste som er fint, er været, og det er ikke din feil, Per. Du fortsetter den trenden som vi har kalt et ran, men det er et oppbrukt begrep. Vi er mer voldtatt med ei slegge i ræva. En hel kyst! Gratulerer, sier Bangsund i videoen.

  Per Sandberg har tidligere sagt til NRK at han ikke føler på noe kystopprør.

  – Enten tror de, som Per sier, at vi bare er et par stykker som holder helvete, eller så er de redde for hva som skal skje. Eller, de er ikke redde, de sitter i tenkeboksen og ser hvordan dette går, for å koke i hop mannsskitt for å kunne skyve oss unna når det kommer. For opprør, det tror jeg det blir, sier Bangsund.

  LES OGSÅ: Kun 9 prosent i nord støtter ministerens trålforslag.

  Ikke bare i Vardø

  Fiskeren forteller at det er stor aktivitet i hemmelige facebookgrupper og på telefon langs hele kysten av Nord-Norge for å mobilisere til kamp om fiskerettighetene.

  – For det er ikke bare i Vardø. Det må ingen tro. Det var her alt startet, med råfisklaget og råfiskloven. Og her starter kystopprøret nå også. Får jeg håpe, sier Bangsund.

  Han mener fiskeripolitikken som har blitt ført av nåværende og tidligere regjeringer har vært svært dårlig.

  – Det var tyskerne som bygget opp filetanlegget her i Vardø. Det gikk ad undas på nittitallet – da var endelig krigen over i Finnmark. De forrige regjeringene har ikke gjort noe positivt, og har heller avfolket og lagt ned. Det siste positive kan jeg ikke egentlig huske, sier Bangsund.

  LES OGSÅ: Slik demonstrerte vardøværingen mot Per Sandberg

  Arbeidsplasser der fisken er

  – Dersom storkapitalen får styre som de vil, blir vi skadelidende ved at fisken som hører til i Vardø, ikke blir landet her. Hvorfor skal det være sånn at de kommer hit og henter min verdi og frakter den vekk?

  Bangsund mener at fisken skal komme i land der den fiskes, slik at det skapes arbeidsplasser i lokalt.

  – Kjøss meg midt i ræva, man blir forbanna av sånt! Kapitalen er så store at de ikke trenger å tenke på noen lenger. Går forslaget igjennom, er alt tapt, sier han.

  Han mener at flere hundre jobber ville vært sikret i Vardø dersom også trålerne måtte levere fisk lokalt.

  – Utfordringen til politikerne må nå være å bygge opp noe av det de har rasert, og gi oss fisk. Det er ikke nok fugler til at 2 000 mennesker kan jobbe i turistbransjen. Fiskeri er hovednæringa her, sånn har det vært, og sånn må det bli, sier Bangsund.

  Artikkeltags