Anmeldelse: «Flere beskriver det som nå skjer som et ran av fiskeressursene kystbefolkningen er helt avhengig av»

REDAKTØR: Eva Lisa Robertsen (i midten) har vært redaktør for boka, noe som er hennes første redaktørjobb.

REDAKTØR: Eva Lisa Robertsen (i midten) har vært redaktør for boka, noe som er hennes første redaktørjobb.

Av

I fjor var det noen vardøværinger som mente dagens fiskeripolitikk var feilslått. I frustrasjon dannet de aksjonsgruppa Kystopprøret 2017. Nå har de kommet med en bok som belyser norsk fiskeripolitikk.

DEL

Aksjonsgruppa fikk fort stor oppmerksomhet, både lokalt, regionalt og nasjonalt. I ikke minst fordi de brukte et usminket og et direkte og forståelig språk. Harmen rettet seg mot regjeringens fiskeripolitikk som de hevder utarmer kystbefolkningen.

Flere av opposisjonspartiene ledere tok i fjor turen til Vardø for å møte aksjonistene. Foran Stortingsvalget stilte Kystopprøret våre sentrale politikere en rekke fiskeripolitiske spørsmål. De fleste partiene valgte å svare på spørsmålene før valget. Blant annet sa Aps leder Jonas Gahr Støre at hans parti vil være en garantist for at de norske fiskeriressursene også i framtiden tilhører folket i fellesskap, og skal forvaltes slik at verdiene kommer kystsamfunnene til gode. For øvrig svarte ikke KrF på henvendelsen fra Vardø. FrPs leder svarte etter valget.

I mai 2017 toppet det hele seg da nå avgått fiskeriminister Per Sandberg og hans statssekretær Ronny Berg fra Alta kom til Vardø for å delta på et folkemøte og presentere regjeringens «nye» fiskeripolitikk. Det ble et heftig møte der Sandberg fikk massiv kritikk. Ikke minst da en av hovedarkitektene bak Kystopprøret 2017, kystfisker Vegard Bangsund gikk til fontalangrep, ikke bare mot den foreslåtte struktureringen av kystflåten, men også mot Sandberg. For øvrig er Bangsund sitt innlegg i sin helhet tatt med i boka.

14 forfattere

Den 168 siders boka er illustrert med bilder, tegninger, dikt og til og med matoppskrift. Bokas 14 forfattere, fiskere, samfunnsdebattanter, professorer, jurister og forskere har, fra hvert sitt ståsted, satt søkelyset på fiskeripolitikken.

Flere beskriver det som nå skjer som et ran av fiskeressursene kystbefolkningen er helt avhengig av. Det hevdes også at dagens regjering fører en politikk som har ført til en gradvis utarming av kystbefolkningen og i verste fall, kan føre til rasering av samfunnets bærebjelke, kystflåten.

I boka, som burde bli obligatorisk lesing for politikere, er det også funnet plass til forfattere som belyser historiske trekke og kystkulturen.

Ikke tilfeldig

Professor Ottar Brox sier innledningsvis i sin artikkel det Kystopprøret 2017 egentlig handler om, nemlig at: «Mange er nå klar over at norsk fiskerinæring ikke er en suksess, slik trålerrederienes PR-folk prøver å innbille oss (…) Den motsatte betegnelsen: En skandale må passe bedre.»

Thor Robertsen har i innsiktsfull artikkel beskrevet norske fiskeripolitikk fra begynnelsen av 1900-tallet og opp til i dag. Den viser også at nettopp vardøværingene opp gjennom årene har kjempet – og aksjonert – for å kunne forvalte fiskeriressursene lokalt. At aksjonen Kystopprøret 2017 nettopp oppsto i Vardø er derfor ikke tilfeldig.

Følgende forfattere er bidragsytere: Ottar Brox, Torbjørn Trondsen, Peter Ørebech, Vegard Bangsund, Steinar Eliassen, Roy Jacobsen, Mortens Strøksnes, Helge Stangnes, Ingvild Austgulen, Arne Pedersen, Eva Lisa Robertsen, Steinar Pedersen, Torill Olsen og Thor Robertsen.

I tillegg har tre elever ved Vardø videregående skole skrevet et eventyr om tre fiskere og et ministertroll og vardøjenta Hege Mikalsen Sandbakken med kunstnernavnet HegeStreker har bidratt med karikaturtegninger.

Artikkeltags