– Dette er første gang jeg deltar på noe helt alene, og det er litt artig å være selvstendig også. Jeg var nervøs, men det gikk jo bra. Og da får jeg bedre selvtillit.

Det sier Sandra Degerstrøm fra Vardø, som har vært lærling hos varangerkokk Tor Emil Sivertsen i halvannet år nå.

Før påske fikk hun forespørsel om hun ville være med i VM for sjømat, som arrangeres av Norges sjømatråd, og torsdag klokka 14 åpnet hun sin eske med råvarer i en idrettshall på Finnsnes i Troms. Deretter hadde hun halvannen time på seg.

– Det var først da vi fikk vite hvilke råvarer vi skulle bruke, så det var ingen store muligheter til å planlegge, vi måtte ta det på sparket, forteller hun.

Alle øyne på seg

Og det i en idrettshall fylt med oppdekkede bord, i tillegg til to kokkestasjoner, kronet med storskjermer og kameraer i taket, som fulgte enhver bevegelse – akkurat som i TV-programmet Master Chef.

– Det gikk veldig fort, og var stressende, forteller Sandra.

De to konkurrentene fikk utdelt de samme råvarene, som blant annet var kamskjell og blåskjell til forrett, og laks til hovedrett.

– Da var det bare å finne ut hvordan man kan bruke dem på best mulig måte. Jeg lagde blåskjell og kamskjell stekt med tomatsaus, med chili, ingefær og hvitløk, og pannestekt laks med blåmuggostsaus, pommes anna og blåmkolpuré, forteller hun.

Tårer i Vardø

Og det var godt nok til seier. I Vardø var Tor Emil Sivertsen i ferd med å servere et selskap, da gledesmeldingen tikket inn.

– Jeg sto her på kjøkkenet og serverte mat, mens tårene trillet. Jeg ble litt satt ut. Det er kjempeartig, sier han.

Og på Facebook var det mange som tok del i både lykkønskninger og glede. Det gjør at Sandra Degerstrøm smiler enda litt bredere.

– Jeg hadde nok litt tårer i øynene selv. Og det er jo artig når folk sier at det er bra jobbet, og at de legger merke til hva man gjør for noe, sier hun.

Selv gir hun mye av æren til læretiden Tor Emil Sivertsen.
– Jeg har vært veldig heldig som får være hos ham. Det gjør også at jeg har fått tilbud om å reise rundt og kokkelere hele tiden, det er veldig artig, sier hun, som blant annet har vært med til Grühne Woche i Berlin to ganger.

Og Tor Emil, han mener det er viktig at lærlingene får sjansen til å delta på sånt.

– Man må ta vare på lokal ungdom, og gi dem en sjanse hvis de viser interesse. Lærlinger er investering for framtiden. Og jeg håper jo at dette gir mersmak, og at andre ungdom ser at dette er spennende, at man får være med på mye i kokkeyrket, sier han.