«Brøytesjåførene bør hylles for innsatsen, og ikke kjeftes huden full når veien stenges»

HARDT VÆR: Brøytesjåførene over Domen har måttet tåle hardt vær, både i bokstavelig og overført forstand, skriver ansvarlig redaktør Dagbladet Finnmarken, Anniken Renslo Sandvik (innfelt).

HARDT VÆR: Brøytesjåførene over Domen har måttet tåle hardt vær, både i bokstavelig og overført forstand, skriver ansvarlig redaktør Dagbladet Finnmarken, Anniken Renslo Sandvik (innfelt). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

UkesluttDe siste ukene har brøytemannskapet i Finnmark hatt nok å gjøre. Ikke minst var det travelt tirsdag denne uka. På Båtsfjordfjellet ble en kolonne fra Berlevåg til Båtsfjord stående på fjellet mens uværet herjet. Her måtte de veifarende tilbringe natten på brøytestasjonen på Gednje. Samme kveld ble det rapportert om fullt kaos på Domen mellom Kiberg og Vardø. En kolonne forsøkte seg over, men mistet sikten og ble stående fast. «To hjullastere og brøytebiler har jobbet for å få bilene ned. Vi fikk ti biler og en skolebuss med tolv barn i sikkerhet til Kiberg. Ennå er det ti biler igjen,» uttalte brøytebilsjåfør Toni Rimala til Finnmarken tirsdag.

LES OGSÅ: Buss med skolebarn berget ned fra fjellovergangen. Ti biler står fortsatt fast i snøen: – Her er det totalt kaos

Samtidig som brøytebilsjåførene jobber kontinuerlig på fjellet, sitter det en rekke innbyggere med sure miner over tastaturene sine hjemme. Kanskje ser de ut av vinduet, kanskje ser de på værvarslet på Yr.no. Uansett er det én ting de er sikre på: Det kan ikke være nødvendig med kolonnekjøring i dette været, for ikke å snakke om å stenge veien!

LES OGSÅ: Ble værfast med kolonnen og måtte «sjekke inn» her: – Jeg har ikke sovet godt i natt

Dette er det kanskje brøytesjåførene i Vardø som merker mest av alle. De har nemlig bestemt seg for å yte en ekstra service til befolkningen, og har gjennom både denne vinteren og tidligere vintre, levert hyppige oppdateringer om forholdene over Domen på Facebook-gruppa «Vei og kjøreforhold Vardø-Vadsø». Her begrunner de valgene de tar, de viser bilder og videoer fra fjellovergangen og melder fra når veien åpnes eller stenges eller gjøres klar for kolonne. Mange er glade for oppdateringene, og skryter av innsatsen brøytebilsjåførene gjør. Men så er det alle dem som ikke gjør det.

LES OGSÅ: Brøytebilsjåfør John Rune: – Det har vært litt varmt rundt ørene, kan man si

LES OGSÅ: – Alle står fast. Vi må overnatte her

Nå har en frivillig vardøværing meldt seg som administrator for den aktuelle gruppa, og har slettet unna innleggene fra folk som klager. Men tirsdag skrev brøytebilsjåfør Toni Rimala selv et innlegg der han fortalte om alle de sure henvendelsene. «Får telefoner fra 175 om sinte bilister som mener det er for fint vær for kolonne. Vel, når jeg kun klarer å holde ett kjørefelt åpent, enda man snur mellom Kiberg og Votteskaret, da mener jeg at det er uforsvarlig å sende trafikk begge veier, og da blir det kolonne. Skal ikke ha en front mot front på min samvittighet. Og altfor mange skal kjøre i 90 km/t, selv med ett felt. Opplevd mye skummelt der i dag. Er sjokkert over at så mange blir forbanna over at det må bli kolonnekjørt.»

Dagen etter, på onsdag, var det brøytekollega John Rune Antonsen som tok et oppgjør med klagerne. «Det er så sykt mye klaging og sure miner for kolonnekjøring og stengt vei. Men det er mange av dere som er blitt avhengig av denne siden, så jeg gir det én sjanse, på en betingelse. Gi f ... i å diskutere paragrafer hit og dit om hva som gjelder i kolonnen langs veien, og slutt å klage,» skrev han i et innlegg som nå er slettet.

LES OGSÅ: Brøytesjåførene Toni og John Rune har lenge oppdatert folket på Facebook om veiforholdene. Nå kan det bli slutt på det

La det bare være sagt: Det er ingen som kjenner veiene våre bedre enn brøytebilsjåførene. Det er de som kjører utrettelig fram og tilbake over fjellovergangene når forholdene tillater det. Det er de som leder an når sikten nærmest er fraværende. Det er de som aksjonerer når biler har satt seg fast. Det er de som kjemper seg gjennom vær og vind for å gjøre det trygt for oss andre å ferdes på veien. Det skulle bare mangle at vi lytter til dem og respekterer de avgjørelsene de tar.

I tillegg bør brøytebilsjåførene i Vardø hylles for den ekstraservicen de gir befolkningen. Det ligger ikke i arbeidsbeskrivelsen deres at de skal holde befolkningen løpende oppdatert om forholdene på Facebook. Like fullt gjør de det, og de svarer samvittighetsfullt nesten hver eneste gang en innbygger lurer på om veien er åpen eller stengt, når neste kolonne skal gå, om det er gode kjøreforhold når veien er åpen, om det er trygt å kjøre. Jeg sitter ikke med informasjon om alle fjellovergangene i Norge, men jeg tror det er trygt å antyde at brøytesjåførene i Vardø er blant de beste i klassen på akkurat dette.

Torsdag og fredag har langt færre strekninger vært berørt av stengninger og kolonnekjøringer. Forhåpentligvis betyr dette at brøytebilsjåførene kan få en velfortjent pustepause etter noen tøffe dager, og at veifarende kan kjøre dit de skal uten nevneverdige forsinkelser.

Men at uværet kommer igjen, det vet vi. Da håper jeg vi alle har hodet med oss, og lytter til dem som vet best. God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags