Inntar Vardø med over 50 filmarbeidere

PÅ PLASS PÅ SETTET: Onsdag startet innspillingen i Vardø, og her er Lasse Greve Alsos fra NRK Drama, Signe Pahle i Filmfond Nord og Mathis Ståle Mathisen fra Rein Film på plass på settet.

PÅ PLASS PÅ SETTET: Onsdag startet innspillingen i Vardø, og her er Lasse Greve Alsos fra NRK Drama, Signe Pahle i Filmfond Nord og Mathis Ståle Mathisen fra Rein Film på plass på settet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Nå skal vi gi full gass, og det skal vi gjøre helt til andre oktober, seks dager i uka, og hviledagen må brukes til planlegging. Det er et ordentlig stykke arbeid!

Det sier Mathis Ståle Mathisen fra Alta-firmaet Rein Film, som sammen med NRK Drama nå er i gang med produksjonen av den nye storsatsingen «Monster».

Handlingen foregår i en fiktiv by, men innspillingen skjer i Vardø, og det merkes, forteller Mathisen.

– Hvor mange som er i sving varierer fra dag til dag, men i snitt vil jeg tro vi er rundt femti stykker. Vi har mange biler og lastebiler, og folk i varangerområdet vil legge merke til oss, sier han.

Engasjerer lokale

Mathis Mathisen og Rein Film har jobbet hardt for å få denne produksjonen til Finnmark. Nå føles det godt å være i gang.

– Det er helt fantastisk, dette er et drømmeprosjekt. Den tilliten vi får fra NRK og fra Filmfond Nord, som gir oss to millioner kroner, er fantastisk, og så alle de lokale filmarbeiderne som nå er en del av det utvidede Rein Film. Vi utvider flokken, sier Mathisen.

Ni filmarbeidere fra Nord-Norge er engasjert i produksjonen. I tillegg er flere vardøværinger hanket inn som statister.

– Folk stiller i det hele tatt opp og hjelper oss om det er spesielle ting vi trenger. Lurer vi på noe, får vi positive svar. Det sier vi jo tusen takk for, sier Mathisen.

Store ringvirkninger

Også Filmfond Nord og daglig leder Signe Pahle er glad for at lokalbefolkningen engasjeres – og ikke minst at filmarbeidere i nord får jobb på filmsettet.

– Det er noe av det vi betaler for å få til, sier hun.

Filmfond Nord eies av Finnmark og Nordland fylkeskommuner, og jobber med å lokke filmskapere til nettopp disse to fylkene. Signe Pahle er ikke i tvil om hva det betyr at NRK Drama har inngått dette samarbeidet med Rein Film, og lagt handlingen til Vardø.

– I første omgang vil dette sette Finnmark på kartet, bokstavelig talt. Og under innspillingen vil de ha et høyt forbruk av tjenester i regionen, noe som også er noe eierne våre ønsker. De skal bo her i en måned, bo på hotell, bruke biler og spise mat, det blir mye penger som ellers ikke ville ha kommet. Også får vi vist fram fylket på godt og vondt, vi kan få flere nysgjerrige på Finnmark, og det er verdifullt, sier hun.

Hun mener også at det er gull verdt å få nordnorske stemmer på tv-skjermen. Mens hovedrollen spilles av Jakob Oftebro fra Kjelsås i Oslo, har både Bjørn Sundquist, Per Kjerstad og Gørild Mauseth roller i serien.

– Det er fint å få noen som snakker nordnorsk på tv. Det er ikke bare folk fra Oslo og Bergen som skal fortelle historiene til hele Norge, mener hun.

Manus ikke ferdig

Produksjonen startet onsdag denne uka, og skal fortsette fram til begynnelsen av oktober. Så kommer filmteamet tilbake i mars. Men hvordan serien ender, er det ingen som vet.

– Forfatteren sitter og skriver i Oslo nå, det er det som er så spennende, man kjører et parallelt løp, og det er ingen som vet hvordan det går, forteller Signe Pahle.

Men kanskje får man et innblikk i det under filmfestivalen i Honningsvåg i helga. Da skal nemlig Pahle, Mathis Mathisen og Gøril Mauseth møte til samtale i kinosalen, med forfatteren på Skype fra Oslo.

Artikkeltags