Varangerfest skal erstatte Varangerfestivalen: – Kan bli ganske mye rift om billettene

Koronaen skaper begrensninger, men likevel blir det fest i Vadsø i uke 32. Bildet er tatt under Soul og sjømat under Varangerfestivalen 2018.

Koronaen skaper begrensninger, men likevel blir det fest i Vadsø i uke 32. Bildet er tatt under Soul og sjømat under Varangerfestivalen 2018. Foto:

Varangerfestivalen 2020 ble avlyst, men festivalsjef André Kvernhaug kan avsløre at det vil bli fest i uke 32 likevel.

DEL

Varangerfestivalen 2020 ble avlyst som følge av koronaviruset. Nå har de ansatte jobbet intenst i flere uker med en erstatning. Resultatet er Varangerfest 2020.

– For oss var det aldri et alternativ å ikke skape noe i uke 32, sier Varangerfestivalens sjef André Kvernhaug. Glad vi kan komme med en gladmelding, kommer litt luft inn i dette her. Ikke bare begrensninger, men se muligheter.

Han kan garantere at det vil bli både konserter, aktiviteter for barn og andre kulturarrangementer i uke 32, samme uke som Varangerfestivalen normalt ville gått av stabelen.

– Vi er glade for at vi kan komme med en gladmelding. At det ikke bare er begrensninger, men at man kan se mulighetene, sier Kvernhaug.

Begrenset med billetter

Ifølge Kvernhaug vil konsertene i hovedsak foregå på Kooperativet. Det vil være flere konserter hver dag, blant annet Daniel Herskedal Quartet, Vadsø Storband med solister og noen innslag fra Northern Soul artisten som skal åpne Varangerfestivalen 2021.

– Nå er det lov med 200 personer samlet. Den største begrensningen vår er at det skal være en meters avstand skulder-til-skulder. Det vi da kan gjøre er å lage intime konserter, men uten nærhet. Vi er veldig glade vi har Kooperativet som vi disponerer, hvor det er mulig å gjøre ting. Det har ikke alltid vært en selvfølge at vi har hatt vår eget sted, historisk sett, men nå redder det oss, sier Kvernhaug.

Kravene og retningslinjene for smittevern gjør at de må tenke annerledes. Konsertene blir mindre, og som en naturlig følge vil det da bli færre billetter tilgjengelig. Kvernhaug forteller at billettene blir lagt ut for salg 1. juli.

– Vi har ikke kapasitet til mer enn hundre stykker inne på Kooperativet. Vi er forberedt på at det derfor kan bli ganske mye rift om billettene.

Gir økonomisk drahjelp

I tillegg til artistene som allerede er booket, jobbes det enda med å få på plass flere artister, primært nordnorske, som Varangerfestivalen vil slippe fortløpende. Varangerfestivalens talentsatsing «Varanger Talent Academy, vil også være sentral under Varangerfest 2020.

– Det gleder oss veldig mye at vi også i år, sammen med Vår Energi, kan dele ut Nord-Norges største musikkstipend «Arctic Talent» til unge nordnorske talenter, sier festivalsjefen, som legger til at de i år har valgt en koronautgave av stipendutdelingen.

Prisen deles mellom fire artister og sikrer på den måten at flere får økonomisk drahjelp i en tid hvor mye av kulturlivet har det svært krevende, opplyser festivalen om. Stipendene deles ut under Varangerfest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Daniel Herskedal Quartet skal spille på årets Varangerfest 2020. Fortsatt er ikke programmet helt klart, og festivalsjefen opplyser om at de vil fortsette å slippe navn i tiden framover mot uke 32.

Daniel Herskedal Quartet skal spille på årets Varangerfest 2020. Fortsatt er ikke programmet helt klart, og festivalsjefen opplyser om at de vil fortsette å slippe navn i tiden framover mot uke 32. Foto:


Arrangerer barnefestivalen

Under Varangerfestivalen i uke 32 har det de siste årene blitt arrangert en egen festival for barna, Varanger Jåss. Den vil også arrangeres i år.

– Det blir både barnekonsert, rebus, bassengfest, strandrydding og andre morsomme aktiviteter, når juniorstaben drar i gang Varanger jåss med fokus på hav og miljø.

I samarbeid med Vadsø Kunstforening har Varangerfestivalen booket kunstneren Kirsty Kross til Varangerfest 2020, med kunstprosjektet «Coral Trout».

«Den australske kunstneren Kirsty Kross kommer til Varangerfest 2020, hvor hun skal lage en folke-installasjon i Gallerikiosken og gjøre en performance i byrommet. Med fisk som en del av sin familieidentitet, og fisk som en viktig ressurs i Varangerfjorden, skal hun i møte med befolkningen skape en kunstopplevelse utenom det vanlige. Også barna kan ta del i Kirsty Kross sitt spennende kunstprosjekt. Som en del av barneprogrammet inviterer kunstneren barna til å delta på workshop hvor de skal lage fiskekostyme,» skriver Varangerfestivalen i pressemeldingen.

Ser på mulighet for streaming

Varangerfestivalen vil også se på muligheten for å kunne streame konsertene, slik at folk kan se de hjemmefra.

– Vi ønsker at flest mulig skal få ta del i Varangerfest 2020, så derfor jobber vi med å få til en løsning for å kunne streame konsertene.

7. mai kom beskjeden om at Varangerfestivalen 2020 måtte avlyse. Festivalsjefen forteller at det skjedde med tungt hjerte.

– Vi var ganske seint ute med avlysningen, så mange skjønte nok hvor det gikk hen. Vi måtte være helt sikre på at det var den rette, og eneste, avgjørelsen, for det er ikke med lett hjerte at man avlyser Varangerfestivalen 2020, sier Kvernhaug, og fortsetter:

– Tilbakemeldingene har vært at folk håper vi får til noe likevel, så det er vi veldig glade for at vi har klart. Nå er vi spente på hvordan publikum, frivillige og artister vil reagere på den nye hverdagen, sier han.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken