Var sjef for brigaden i nord: Ble ny sjef for Hæren i rakettfart

SJEFEN PÅ BEFARING: Sjef for Brigade Nord, brigader Lars S. Lervik og sjef for Finnmark landforsvar, oberst Jørn Erik Berntsen, på Porsangmoen september 2018. Nå får førstnevnte én til generalstjerne og blir sjef for hele Hæren i Norge.

SJEFEN PÅ BEFARING: Sjef for Brigade Nord, brigader Lars S. Lervik og sjef for Finnmark landforsvar, oberst Jørn Erik Berntsen, på Porsangmoen september 2018. Nå får førstnevnte én til generalstjerne og blir sjef for hele Hæren i Norge. Foto:

Lars Lervik er utnevnt til generalmajor og sjef i Hæren. Han kommer fra stillingen som sjef for Brigade Nord.

DEL

Utnevnelsen skjedde i Kongen i statsråd fredag, og han tiltrer som sjef for Hæren allerede neste torsdag. Lervik overtar dermed jobben etter generalmajor Eirik Kristoffersen som ble utnevnt til ny forsvarssjef i mai, og skal ta over jobben etter admiral Haakon Bruun-Hanssen, som går av med pensjon i august i år.

Kristoffersen har hatt en rakettkarriere, som sjef HV, og sjef Hæren, før han ble forsvarssjef, bare i løpet av noen få år.

Lars Lervik stiger også raskt i gradene, og får en ny generalstjerne. iFinnmark traff ham på Porsangmoen i september 2018. Da var han relativt fersk brigader, og sjef for Brigade Nord. Han inspiserte troppene som var i ferd med å bli til Porsanger bataljon. Og Lervik var fornøyd med det han fikk se på Porsangmoen.

Sjefen inspiserte «brura» på Porsangmoen og er fornøyd

Kavalerist

Lars Sivert Lervik er 48 år gammel og startet sin militære karriere ved Befalsskolen for kavaleriet i 1990. Han har en svært bred erfaring fra Hæren.

– Lars Lervik har utmerket seg som en tydelig leder på ulike nivå i Hæren gjennom mange år, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i en kommentar. Han trekker fram bredden i Lerviks erfaring som en viktig styrke:

– Med sin varierte operative ledererfaring fra inn- og utland, og sin brede kompetanse på samvirkeoperasjoner og alliert samarbeid, er han meget godt rustet til å lede og videreutvikle Hæren i årene som kommer. Lervik er et meget godt valg til denne viktige jobben, konkluderer forsvarssjefen.

Internasjonal erfaring

Lervik har ledet på alle nivåer fra lag til brigade. Blant annet har han vært sjef for Telemark bataljon og Brigade Nord. Lervik har også flere ganger deltatt i internasjonale operasjoner.

Fra 2013 til 2018 tjenestegjorde han i Avdeling for sikkerhetspolitikk og operasjoner i Forsvarsdepartementet, fra 2014 var han her leder for seksjon for nasjonal sikkerhetspolitikk, krisehåndtering og beredskap (FD II 2).

Lars Lervik har en Master of Arts/Defence studies fra Kings College i London i 2007, og en Master of Strategic Studies fra US Army War College i 2017.

I 2014 ble han tildelt den svenske fortjenstmedaljen Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, for sitt gode lederskap og støtte til Sverige i Afghanistan. Han er født i Øksendal på Nordmøre, er gift med Monica og har to sønner.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken