Vannavgift og en gylden mulighet til å lære

VANNMÅLER: Vi i Lebesby kommune har også tidligere vært på kant med loven, skriver artikkelforfatteren. Her er en vannmåler avbildet.

VANNMÅLER: Vi i Lebesby kommune har også tidligere vært på kant med loven, skriver artikkelforfatteren. Her er en vannmåler avbildet. Foto:

Av
DEL

Meninger Jeg er iblant flertallet i vår kommune, vi som ikke vises på skattelistene. Allikevel så vet jeg at som lærer, så er jeg ikke den som har minst å rutte med, men jeg har i løpet av livet vært der jeg også. Jeg vet hvordan det oppleves når regningene er betalt, og det ikke er noe igjen å leve for.

Som så mange andre i vår kommune, bor jeg alene, slik at regninger som ellers kan deles på to, her blir nødt til å gå opp i en.

Den største av disse er de kommunale avgiftene.

Ulikt en del andre kommuner, har ikke vi variable, forbruksbaserte kommunale avgifter. Her betaler hver husstand det samme, uansett forbruk. I flere andre kommuner er det mulig å betale for det man bruker ved å installere vannmåler, som brukes til å beregne avgift for både vann inn, og avløp. For renovasjon, kan man i mange kommuner bestemme å ha en liten eller en stor dunk, og man kan dele den med en nabo. Det virker som rimelige løsninger, akkurat som at våre strømregninger er basert rundt et prinsipp om forbruk.

At vi skal kunne betale vannavgift etter forbruk, er i tillegg lovbestemt.

Vi i Lebesby kommune har også tidligere vært på kant med loven. Det var tilfellet da kommunen innførte den eiendomsskatten som rådmannen bruker som forklaring på hvorfor man ikke har hatt tid til å leve opp til loven i denne saken. At det heller ikke kommer noen reaksjoner fra ordfører eller andre i den politiske posisjon, var også tilfellet da Lebesby kommune hadde skrevet ut ulovlig eiendomsskatt, og så langt ser det ut til at det blir tilfellet også her. Den gang var det innbyggernes klager til, og Sivilombudsmannens inngrep, som forhindret kommunen i å fortsette sin ulovlige praksis. Verken administrasjon eller politikere grep inn før det var tvingende nødvendig. Det samme har vært tilfellet i denne saken. Jeg har de 4 seneste årene sett Olaf Terje stille spørsmål, uten å noen gang få reelle svar.

Det bekymrer meg, både enkeltsakene, men også holdningene. Det vitner om at vi kanskje har tapt fokus på at vi er folkets tjenere, både politikere og administrasjon. Når våre handlinger ikke tjener folket, hvem er det da vi går i tjeneste for? Skal vår kommunes gode navn og rykte veie så tungt, at det forventes at vi skal ignorere lovbrudd, og en stadig mer frustrert befolkning?

Vi kan ikke endre det som har skjedd, men vi kan vise ydmykhet overfor våre innbyggere, og legge oss i selen for å gjøre Lebesby kommune enda bedre. I denne saken kan vi gjøre det i praksis ved å legge til rette for at vi får et avgiftssystem for vann og avløp, som er minst like godt som det de har fått til i Vadsø. Våre innbyggere fortjener ikke noe mindre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags