Framtida er bekymringsfull, uansett hvem som vinner, mener USA-ekspert Svein Melby. Han frykter at USA går en svært vanskelig politisk tid i møte.

– Det kan bli vanskelig å få tatt viktige beslutninger når det politiske systemet i USA forutsetter kompromissbygging, sier han til NTB.

Bitter tone

Både Melby og andre eksperter NTB har snakket med, tror Hillary Clinton vil komme seirende ut. På oppløpssiden har hun dratt ytterligere ifra motstanderen Donald Trump, viser de siste sannsynlighetsberegningene tirsdag.

Et gjennomsnitt av meningsmålingene på nettstedet RealClearPolitics viser at Trumps oppslutning har sunket med ett prosentpoeng til 44,3 prosent tirsdag, mens Clinton har en oppslutning på 47,2 prosent.

Men den bitre tonen mellom de politiske motstanderne vil fortsette også etter valget, påpeker Melby.

– Splittelsen og polariseringen eksisterte før valgkampen, men de to kandidatene har fyrt ytterlig opp under den, sier han.

For selv om Clinton skulle vinne, fortsetter kampen om Capitol Hill. Dersom republikanerne greier å beholde sitt flertall i Representantenes hus og Senatet, vil Clinton møte knallhard motstand mot sin politikk.

– Vi kan vente oss en treneringspolitikk fra republikansk side de neste fire årene. Det ser ikke lyst ut så langt, sier førsteamanuensis Hilde Eliassen Restad ved Bjørknes høyskole.

Samtidig tror hun at Clinton, dersom hun vinner, vil lykkes med å framstå som en samlende president.

Trump øker spenningen

Det største spenningsmomentet akkurat nå er imidlertid om de to rivalene vil akseptere valgresultatet.

Retorikkekspert Ratna Elisabet Kamsvåg peker på den amerikanske tradisjonen med at valgets vinner erklæres når den tapende kandidaten har erkjent nederlaget.

Men Trump har sagt at det ikke er sikkert han vil godta et eventuelt tap.

– Det er dermed ikke sikkert at vi vil få en offisiell vinner av valget selv om vi har fått resultatene fra alle delstater, sier Kamsvåg, som er høyskolelektor i retorikk ved BI, til NTB.

Dersom Clinton mot formodning skulle tape, vil spenningen øke ytterligere, mener hun.

– Det vil i så fall være et absurd nederlag. Hvis Trump derimot taper, er det ikke sikkert at han aksepterer nederlaget. Utfallet av valget vil dermed uansett utgjøre en spesiell situasjon, sier Kamsvåg.

– Det blir spennende å høre hva Trump vil si dersom han taper. Hans tale vil kunne sette stemningen framover, mener Hilde Eliassen Restad.

Må samle seg

Nettopp dette usikkerhetsmomentet gjør valget ekstra spennende, ifølge Minerva-skribent ogUSA-kjenner Jan Arild Snoen.

– Etter valget må nasjonen samle seg igjen. Da må om ikke alle, så i hvert fall et flertall akseptere resultatet, sier Snoen til NTB

Han tror ikke Trump vil gjøre som John McCain, som etter å ha tapt valget i 2008 skrøt av Barack Obama.

– Trump vil ikke være noen McCain, sier Snoen, som legger til at heller ikke Demokratene vil sitte stille hvis Trump vinner.

– Mange demokrater vil lure på om det er noe muffens her, sier han.