Gå til sidens hovedinnhold

Må kaste stemmer

Artikkelen er over 7 år gammel

Flere forhåndsstemmer fra Hamar, Bergen, Vadsø, Tromsø og Sør-Varanger ble aldri talt opp på valgnatta.

(Finnmark Dagblad)

Grunnen er at de ennå ikke hadde kommet fram til Tana da tellekorpset gjorde jobben sin på valgkvelden.

Totalt ni konvolutter poststemplet i blant annet Hamar, Bergen, Tromsø, Vadsø og Sør-Varanger kom først fram til rådhuset i Tana tirsdag. Det var ett døgn for seint, og nå makuleres stemmene.

– Hvert år er det noen stemmer som kommer for seint, men det er uvanlig at det er så mange som denne gangen, forteller ordfører i Tana, Frank M. Ingilæ, til Finnmarken.

Han er ikke først og fremst opprørt fordi stemmene kunne gått til hans eget parti, men av langt større grunner.

– Det kan være en trussel mot demokratiet hvor dette er status i mange kommuner. Jeg kan ikke forstå at det blant annet skal ta fire dager fra Tromsø, skriver han på sin åpne Facebook-profil.

Fordi brevpost fra Øst-Finnmark sorteres i Tromsø, fikk stemmesedlene en langt lengre reise fra Vadsø til Tana, enn de knappe sju milene det faktisk er mellom de to kommunesentrene Vadsø by og Tana bru.

Går ut over unge

Ordføreren understreker at den tykkeste konvolutten kom fra Tromsø kommune, som er en stor studentby. Han frykter at de utelatte stemmene går ut over ungdommen.

– Det som gjør dette ekstra ille, er at vi har jobbet mye med å få ungdommen til å deltap å valg, og så skjer dette, sier han.

Minst én av konvoluttene inneholdt stemmer til sametingsvalget.

– Dét er også bekymringsfullt, når vi vet at det i verste fall kan være små marginer som skiller hvem som kommer inn på sametinget og ikke, sier Ingilæ.

Argument for e-valg

Stemmene i de for seint ankomne konvoluttene blir ikke talt opp, for å sikre prinsippet om hemmelig valg. Derfor får man aldri vite om nettopp disse stemmene var avgjørende for utfallet.

Ordfører Ingilæ er derimot ikke ferdig med saken.

– Vi kommer til å skrive brev til kommunal- og regionaldepartementet for å gjøre dem oppmerksom på dette, så får vi se videre, sier Ingilæ.

Han ser ikke bort fra at slike seine postleveranser kan være nok et argument får å innføre elektronisk stemmegivning.

– Slikt er veldig ergerlig. Prinsippet er at alle stemmer skal telle, men det gjør de ikke nå, sier han.

Kommentarer til denne saken