(Finnmarken)

På sjefskontoret i Båtsfjords rådhus sitter det en 44-åring på lånt tid. Sannsynligvis blir 15. oktober Frank Bakke Jensens siste dag med ordførerkjedet rundt halsen. Folket har talt. De vil ha ham på Stortinget.

– Det er kommunestyremøte den dagen. En passende anledning til å tre av, mener Finnmark Høyres førstekandidat.

Han har ikke helt oversikt over hvordan utjevningsmandatene til Stortinget egentlig blir fordelt, men det spiller ingen trille. Bakke Jensen fikk Finnmarks.

– Trodde du det på forhånd?

– Ja. Det går ikke an å holde på med dette her uten å ha trua, sier Frank Bakke Jensen klokkerklart.

Båtsfjord mobiliserte

Den ferske stortingsrepresentanten hadde slitt ut en mobiltelefon før klokka rundet 11 tirsdag formiddag. Bakke Jensen talte 189 meldinger på morgenkvisten.

– Jeg er stolt, klart det. Båtsfjord har nok ikke den mest effektive ordføreren akkurat i dag, smiler Frank Bakke Jensen.

Høyre fikk 22,6 prosent av stemmene i Båtsfjord. Det er 11,9 prosent mer enn i Finnmark totalt sett, og 13 prosent opp i Båtsfjord fra forrige valg.

– Det skulle da bare mangle at de mobiliserer når en båtsfjording kan komme på Stortinget. Egentlig skulle enda flere stemt Høyre. Alle sammen, ler Frank Bakke Jensen, som gir partifellene all ære for at han nådde opp.

– De gjennomførte en fantastisk valgkamp. Vi rakk innom 15 av 19 kommuner. Jeg skal på Stortinget takket være dem.

Dobbeltseier

Det vanket gratulasjoner over hele fjøla på tirsdag. På tur til lunsj på Velferden stopper ambulansesjåfør Jan Richard Hartviksen (64) ordføreren. Hartviksen har selv fem perioder i kommunestyret bak seg for Arbeiderpartiet, og stemte som alltid rødt.

– Jeg sa det til gutta ute på flyplassen i morges. «Tenk for en nydelig dag. Vi våkner opp og puster inn luft under fortsatt rødgrønn regjering, og samtidig får vi Frank på tinget. Vi vant dobbelt», ler 64-åringen.

Grattis fra fienden

Inne på Velferden havner Bakke Jensen rett i fiendens leir. Fire arbeiderpartistemmer rundt bordet, hvorav to er tidligere ordførere i Båtsfjord. Skjønt, mye fiendskap var det ikke å spore.

– Gratulerer så mye. Nå må du ikke glemme oss her oppe, gliser Sigmund Kollstrøm (66).

Leif Arne Viken (62) er sikker på at Båtsfjord og Finnmark vil profittere med Bakke Jensen på Stortinget.

– Det er meget viktig å være representert der avgjørelsene blir tatt. Bare synd med den der politikken, sier eks-ordføreren, og smiler lurt.

Håkon Holm (49) og Leif Antonsen (41) har blandede følelser.

– Jeg er veldig glad på Frank sine vegne. Bare så synd at vi mister ham som ordfører. Han er en flott kar, og har gjort mye bra for Båtsfjord, sier Antonsen.

Å måtte slutte som ordfører ser Frank Bakke Jensen på som det mest negative med stortingsvervet.

– Som ordfører er du i begynnelsen på alle prosesser. Du har hånden på alle prosjekter, og er nær alle avgjørelser som blir tatt. Det er en meget flott jobb og stilling å ha, sier Bakke Jensen.

Blir helgepappa

I lørdagens Finnmarken fortalte Frps Jan Henrik Fredriksen om hvor bratt Løvebakken var i hans første periode som representant. Et havarert ekteskap var en del av prisen han måtte betale.

Frank Bakke Jensen er gift med Liv, og har barna Hanna (14) og Vegard (24) å tenke på, når han tar sikte på å bli helgependler fra Oslo til Båtsfjord. Vegard bor i hovedstaden, og far Frank ser fram til å bo i samme by som sønnen.

– Har du gjort deg noen tanker rundt det Fredriksen opplevde?

– Det er viktig å lytte til sånne erfaringer. Jeg merker også som ordfører at det er lett å bli revet med, å ville jobbe hele tiden. Men man må ta hensyn til at man er familiefolk. Både fordi det er det beste for meg selv og for familien, men også fordi jeg gjør en bedre jobb som ordfører da, sier Frank Bakke Jensen.

– Hvordan tenker Liv på at du skal inn på Stortinget?

– Med skrekkblandet fryd, vil jeg tro. Dette kommer jo ikke som noe sjokk, vi har snakket om det før nominasjonen. Hun støtter meg fullt ut.

Patriot

Båtsfjord-ordføreren har ikke gjort seg opp noen mening om hvordan hans representasjon vil forløpe fra dag til dag. Han regner med en del komitéjobbing.

– Det blir 9 til 16 hver dag?

– I så fall blir jeg særdeles skuffa. Ordførerjobben er mer mye mer enn som så, og jeg har ingen illusjoner om å jobbe mindre enn jeg gjør nå.

– Skal du rett opp på talerstolen?

– Sikkert ikke med en gang, jeg må lære meg hvordan ting foregår. Men jeg skal opp dit, det er helt sikkert.

Frank Bakke Jensen erklærer seg selv som Nord-Norgespatriot, og skal snakke med sterk nordnorsk stemme på tinget. Han er meget godt fornøyd med at Høyre er representert fra alle de tre nordligste fylkene i neste fireårsperiode.

– Det gjør det lettere å samarbeide. Jeg kjenner de andre godt, og vet at de også er patrioter. Den viktigste saken for meg blir å få nordområdesatsingen mye mer konkretisert. Få ting til å skje. Skole, samferdsel og næringslivet er viktig oppi dette. Vi som er i opposisjon må sørge for å sette dagsorden, sier Frank Bakke Jensen.

Kometkarriere

Frank Bakke Jensen har kun ti år bak seg i den politiske løypa, med to perioder i kommunestyret forut for ordførerjobben. Ved forrige kommunevalg ble han dessuten Høyres førstekandidat, og spratt rett inn på tinget i første forsøk.

– En politisk kometkarriere dette her?

– Det kan man kanskje si. Da jeg kom inn i kommunestyret satte jeg meg som mål å komme på tinget. Nå har jeg nådd det, så får vi se om jeg setter meg nye mål. Det har vært en bratt lærekurve, og den blir neppe mindre bratt opp Løvebakken.

Erna Solberg har kalt Frank Bakke Jensen Høyres nye Erling Norvik, den respekterte politikeren og vadsømannen bak «Høyrebølgen».

– Det får stå for hennes regning, det er noen enorme sko å fylle. Jeg er gysende av ærefrykt overfor Erling Norvik. Han har ei veldig fortjent stjerne i Høyre, og en slik sammenligning er ikke på sin plass. Jeg er en nykommer i dette gamet. Erling Norvik er en bauta i norsk politikk, sier Frank Bakke Jensen.