– Sønnen min hadde en idé om å begynne med skiskyting. Så har det bare blitt enormt!

FINSK BLINK: Knut Esbensen, primus motor for etableringen av skiskytterarena i Vestre Jakobselv, kan fortelle at Kurvinen-blinkene skal være blant de beste i verden.

FINSK BLINK: Knut Esbensen, primus motor for etableringen av skiskytterarena i Vestre Jakobselv, kan fortelle at Kurvinen-blinkene skal være blant de beste i verden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Pappa Knut Esbensen har vært en av primus motorene bak etableringen av ny skiskytterarena i Vestre Jakobselv.

DEL

Et lite steinkast fra IL Polarstjernens fotballbane, Polarsletta, har dugnadsarbeidere og lokalt næringsliv stått på i to år for å realisere planene.

I begynnelsen var det bare to-tre ungdommer i skiskyttergruppa. Men så økte interessen, og på det meste har rundt 15 vært aktive i skiskyttergruppa i idrettsklubben. Dermed ble det behov for arena.

– Vi hadde besøk fra en fra skyteforbundet før vi startet. Han så straks mulighetene her, i og med at det er såpass bortgjemt og med løypemulighetene som ligger her, sier Esbensen.

Håper på større aktivitet

I løpet av byggeprosessen har noen av de femten skiskytterutøverne ramlet av, men nå som anlegget står ferdig til helgen – den samme helgen som IL Polarstjernen ferier 100 år – håper Esbensen at interessen for skiskyting igjen vil øke i Vestre Jakobselv.

– Når dette kommer i stand, tror jeg aktiviteten blir større, sier han.

Saken fortsetter etter bildet.

DUGNADSGJENGEN: En del av gjengen som har bidratt til at det har kommet opp et flunkende nytt annlegg i Vestre Jakobselv. Fra venstre: Gunnar Pedersen, Øyvind Kjelling, Kjell Mietinen, Ståle Nilsen, Hans Andreas Kristensen, Knut Esbensen og leder av IL Polarstjernen Tord Skardal.

DUGNADSGJENGEN: En del av gjengen som har bidratt til at det har kommet opp et flunkende nytt annlegg i Vestre Jakobselv. Fra venstre: Gunnar Pedersen, Øyvind Kjelling, Kjell Mietinen, Ståle Nilsen, Hans Andreas Kristensen, Knut Esbensen og leder av IL Polarstjernen Tord Skardal. Foto:

Mellom 30 og 40 mennesker var med på den første fasen av byggingen – nemlig å fjerne skogen fra området. Ifølge dugnadsgjengen var det stor entusiasme for å få hentet gratis ved til egen bruk. Under selve byggingen har den harde kjernen bestått av rundt 10 personer.

– Men vi hadde jo aldri bygd noe slikt tidligere. Hvordan skulle vi starte? Vi har drodlet og filosofert mye over det, sier Esbensen.

Totalt har budsjettet for hele prosjektet vært på 3,955 millioner kroner. Det inkluderer imidlertid betydelige timer med dugnadsinnsats, kan Esbensen fortelle.

Hentet inspirasjon

En skiskytterarena er jo ikke noe man kan høre om den nærmeste naboen borte i gata har erfaring med å bygge heller. På ferieturer og jobbreiser har han dermed oppsøkt arenaer rundt om i landet for å hente inspirasjon.

Mietinen maskin er blant de, stort sett, lokale selskapene som har blitt leid inn for å gjøre arbeid under byggingen av arenaen.

– Ga dere en god pris?

– Vi ga en veldig god pris. Jeg er jo selv fotballtrener for idrettslaget, så vi har jo egeninteresser, svarer Ståle Nilsen i Mietinen maskin.

Foruten Mietinen maskin, har idrettslaget benyttet seg av flere andre lokale aktører, som Leos mekaniske verksted, Birger Moe og Varanger kraft.

Selv om idrettslaget har forsøkt å benytte seg så mye som mulig av lokale leverandører, var de nødt til å se ut av landet for å kjøpe blinkene. Kurvinen-blinkene skal ifølge idrettslaget være blant de aller beste i verden. Og med kun en tysk konkurrent som leverer tilsvarende gode blinker, var det enkelt å velge det finske merket.

Traff blinkmakeren

Da blinkene ble levert i august i år, kom sjef Kurvinen selv til Vadsø. Med seg hadde han Kjell Hovda, som foruten å være norsk importør av blinkene, har sølvmedalje fra VM-stafett i skiskyting i 2973, og bronse fra 1974.

– Det var litt artig. De som vet mye om skiskyting veit hvem begge disse to er. Vi fortalte dem, på engelsk, at Vestre Jakobselv er en gammel finsk bygd. Men Kurvinen snakket jo ikke engelsk. Bare tysk og finsk, forteller Esbensen.

Dermed ble ikke besøket i Vestre Jakobselv så langt som idrettsklubben hadde håpet. Men nå er i hvert fall den samme typen blinker som brukes i de store mesterskapene på plass.

Artikkeltags